Očkování spolehlivě neochrání?

Očkování je jedinou dostatečně spolehlivou prevencí chřipky. Významně snižuje riziko hospitalizace, úmrtí na chřipku i výskyt komplikací spojených s chřipkou. U zdravých dospělých v 70 až 90 % zabrání onemocnění, u starších osob snižuje potřebu hospitalizace o 30 až 70 % a riziko úmrtí až o 80 %.

Virus se mění, očkování proto nemá smysl...

Ano, virus chřipky neustále mutuje, proto se každý rok vyrábí vakcína s novým složením, která chrání proti aktuálně cirkulujícím virům. Z toho důvodu je potřeba očkování každoročně opakovat, aby byla ochrana co nejúčinnější.

Očkování proti chřipce je nebezpečné?

Chřipkové vakcíny se dlouhodobě považují za vakcíny s dobrým bezpečnostním profilem a podle Státního zdravotního ústavu se jimi mohou očkovat i děti od šesti měsíců či těhotné ženy od druhého trimestru těhotenství.

Neplatí ani mýtus, že se přímo z očkovací látky můžete nakazit chřipkou. Současné očkovací látky obsahují pouze části viru – rozbitý nefunkční (neživý) virus, který vás rozhodně nemůže nakazit.

Nepatřím do rizikové skupiny, očkování je pro mě zbytečné...

„Je pravda, že určité skupiny osob jsou chřipkou ohroženy více. Týká se to zejména lidí starších 65 let a pacientů, kteří trpí závažnými chronickými, farmakologicky řešenými onemocněními, jako jsou nemoci srdce a cév, dýchacích cest, chronickým onemocnění plic a průdušek, cystickou fibrózou, onemocněním ledvin, cukrovkou či poruchami krvetvorby,“ zdůrazňuje MUDr. Vladimír Marek, praktický lékař z Polikliniky Dobrovského v Brně.

Můj lékař mi očkování proti chřipce nedoporučuje...

Správně informovaný praktický lékař by měl očkování proti chřipce jednoznačně doporučit. Případně můžete zkonzultovat vhodnost očkování s lékaři z daného oboru, kteří mají znalosti a přehled o aktuální situaci.

Mýty kolem počasí a chřipky: Silný mráz viry nezabije, chybí vitamíny a slunce

Video
Video se připravuje ...

Mýty kolem počasí a chřipky: Silný mráz viry nezabije, chybí vitamíny a slunce Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený