Proč přibylo lidí, kteří mají problém uhlídat své pití?

Těch důvodů je mnoho. Kromě stresu, strachu a úzkostí to jsou také často se objevující deprese a podobně. Alkohol je významný modulátor nálady, a proto je tak i používán. Bohužel naše služby nebyly a nejsou dimenzované na takový nápor.

Co tedy způsobil covid?

Zafungoval jako urychlovač, akcelerátor vývoje problému s pitím. Protože u většiny lidí, kteří přicházejí, již latentně problém v nějaké podobě existoval. Nyní jsou v akutní fázi a potřebují rychlou pomoc.

Co je podle vás jasný indikátor, že člověk začíná mít potíže s alkoholem?

Prvním je náraz s okolím, kdy dostáváte zpětně vazby, že se s ním něco děje, že to není O.K. a že pití je toho součástí. Druhý náraz je, že to vidí už i sám. To už často je celý problém docela rozvinutý a zacuckovaný.

A kdy už jde o jasnou závislost?

Tam je to dáno kritérii pro závislost na alkoholu a ta jsou docela jasná – např. zvyšující se tolerance, neschopnost přestat a pokračování i přes zjevné problémy, které to způsobuje atd.

Mnozí řeší množství alkoholu. Od kolika vypitých deci či litrů se mají mít na pozoru. Je to ale to správné měřítko?

Ta hranice je poměrně jasná a opřená o rizika spojená s dlouhodobým pitím – nikoli adiktologická rizika, ale rizika např. vzniku a rozvoje rakoviny nebo jiných komplikací spojených s alkoholem. U dospělého muže je to okolo 18 – 20 g alkoholu na den (2 dcl vína) a u ženy přibližně o třetinu méně. Vše nad tuto hranici již není tzv. nízkorizikové pití, ale pití s vyšším rizikem.

Jak může člověk nebo jeho okolí rozpoznat, že jde problém řešit vlastními silami a kdy je třeba pomoc odborníka?

Ta hranice je jasná – v momentě, kdy selže vše, co dokážu pro to zvládnutí udělat já sám nebo někdo z mých blízkých, a prostě to jde přes okraj. Tehdy je ten moment , kdy už je prostě dobré vyrazit a nečekat dál.

Jenže co když má nebo začíná mít problém s pitím někdo z rodiny? Jakou taktiku zvolit, abychom mu pomohli a současně chránili sebe?

To je velmi individuální a situačně podmíněné. Obecně je ale zásadní férováa přímá komunikace a přiměřená a správně zvolená konfrontace – ta ale může mít velmi různé podoby. Klíčová je refl exe problémů a maximálně otevřená komunikace o nich.

Co doporučujete dělat, pokud se pod vlivem alkoholu schyluje k fyzické agresi, případně už k ní došlo?

Tam už není volba ani cesta zpět. Bohužel zde už natvrdo nastupujeme my a policie a další úřady a právníci. Zde končí jakákoli sranda a tato situace je hranicí, za níž už není prostor na vyjednávání – jakmile je překročena, je nutné jednat a nečekat.

A jak se zachovat, pokud máme pocit, že s alkoholem až moc experimentují naše děti?

Ono platí vše stejně jako u dospělých, jen je v tom několik specifik – u dětí je většinou v našem oboru vše rychlejší, a ne vždy je to tak vidět. Na jednu stranu je nutné ověřit a vědět, co se děje, ale současně je nutné také jednat a nepodcenit.

Taky je ve hře jejich ochrana a naše zodpovědnost za ně – dokud jim není 18, je to stále prostě jiná právní situace než u dospělého pacienta, a to je dobré mít v hlavě také jako téma.

Zeptejte se odborníků!

Jste po roce s covidem na konci psychických sil? Nezvládáte nejistotu a stres? Doma je to na rozvod? Trápíte se s dětmi? Zkrátka máte problém, s nímž si nevíte rady, a souhlasíte s jeho zveřejněním? Naši odborníci se vám pokusí pomoci! Pište na: psycholog@blesk.cz nebo Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku napište heslo »PSYCHOLOG«

Fotogalerie
6 fotografií

Co všechno může způsobit alkohol v těhotenství? Budete se divit!

Video
Video se připravuje ...

Co všechno může způsobit alkohol v těhotenství? Budete se divit! Videohub