Pocit viny za vlastní spokojenost

Dělám na home office a strašně mi to vyhovuje. Ráno jdu běhat. Nebo se projedu na kole, pak pracuji z domova, posílám hotové materiály do práce. Když už mě to nebaví, tak třeba uklízím, nebo jdu nakoupit. To bych v práci nemohla.

Vedoucí mě navíc chválí, že toho hodně udělám, a navíc nedělám ve výpočtech chyby. Nebýt těch jiných hrozných následků covidové pandemie, tak jsem díky ní hodně spokojená. Tohle bych asi cítit neměla, vím, že umírají lidé… Vlaďka

Odpovídá: PhDr. Marta Boučková

Není třeba si vyčítat, že vám home office vyhovuje a že se vám takhle dobře pracuje. To, že si budete vyčítat, že se cítíte dobře, rozhodně nezastaví covidovou vlnu. Svou spokojenost a vitalitu, kterou vám tento způsob práce dává, možná už využíváte nebo využijete v pomoci těm, kteří v téhle době sílu nemají nebo ji ztrácejí.

Určitě i ve vašem pracovním týmu bude někdo, jehož část práce spadla třeba zrovna na váš pracovní stůl. Nevím, zda vás napadlo, že i tím, že dobře pracujete, pomáháte vaší firmě přežít, a tím udržujete i pracovní místa těm, kteří jsou možná právě teď nemocní.

Mají teď lidé více erotických problémů?

Zajímalo by mne, jak se změnil sex v období pandemie. Registrujete nějaké změny? Bojí se třeba více lidi o své zdraví? Mají více problémů?

Odpovídá: Mudr. Ondřej Trojan, PhD.

Určitě se změnil. Na jedné straně ti, kdo nemají partnera a chtějí ho mít, jsou více osamělí, neboť se možnosti seznámení velmi zúžily. Ti, kdo byli zvyklí za sex platit, narážejí na omezenou nabídku. A ti, kteří žijí v páru, často obtížně čelí situaci, kdy jsou stále doma a navíc s dětmi.

To, co stát vyvedl se školáky, je zcela absurdní a ničí to především děti, leč pochopitelně i příslušné dospělé a jejich sexuální život zhusta končí na bodu mrazu.

Mnozí lidé také prohlubují své zaměření na internet a virtuální sex. Nic proti tomu, pokud jde o rozumnou míru, ale řada lidí ji překračuje. Jako sexuologové i psychiatři máme opravdu dost práce.

Manžel na nás křičí, pak se omlouvá

Že je manžel trochu cholerik, jsem věděla vždycky. Jenže poslední měsíce ten hlas zvyšuje neúměrně často, řve na mne i na děti kvůli každé hlouposti. Pak se sice všem omluví, ale do hodiny je schopný výstup zopakovat. Samozřejmě chápu, že toho je na něj moc, ale nehodlám na sebe a děti nechat řvát. Řekla jsem mu to už několikrát, ale efekt nula.

Jak to udělat, aby tuhle část svého chování změnil? A co považujete za správný postup, když své chování nezmění? Jak ho „trestat“? Rovnou píšu, že za žádným odborníkem nebo do poradny jít nechce, tuhle možnost mi už zavrhl. F. K.

Odpovídá:  Rodinná mediátorka Kateřina Bělková

Pokuste se si s mužem v klidu sednout a promluvit, vyslechněte ho, zkuste společně přijít na to, co se v posledních týdnech změnilo a co ho vede k těmto výbuchům. Někdy je za tím nějaká obava – ztráta zaměstnání, strach o vlastní zdraví, nespokojenost a zklamání z věcí, které neumí lépe zvládat, jindy může být příčinou například přebytek nahromaděné energie, kterou si dříve třeba vybíjel při nějakém sportu…

Dalších možností je nespočet. Dejte muži najevo, že jste na jeho straně, že nestojíte proti sobě a že vám na něm záleží. Určitě by to mělo pomoci více, než kdybyste se snažila jej nějak trestat. Trestání lidí okolo nás vede jen k toxicitě vztahů, vždy je lepší hledat konstruktivní cestu k řešení. Přeji, aby se vám podařilo co nejdříve odhalit příčinu manželovy frustrace a mohli jste zase všichni doma „volně dýchat“.

Zeptejte se odborníků!

Své dotazy pište na psycholog@blesk.cz. Nebo na adresu redakce: Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku, prosíme, uveďte heslo PSYCHOLOG. Vaše otázky a odpovědi odborníků postupně zveřejňujeme na stránkách Nedělního Blesku.

Pokud máte potíže vyžadující okamžitou pomoc, volejte, prosím, krizová centra (kontakty otiskujeme na straně 30), v krajním případě pak Záchranou zdravotnickou službu – tel. 155.

„Sputnik V nikdo v Česku neblokuje. Čínská vakcína nyní nemá význam,“ vyvrací Zemanova slova expert.

Video
Video se připravuje ...

„Sputnik V nikdo v Česku neblokuje. Čínská vakcína nyní nemá význam,“ vyvrací Zemanova slova expert. Markéta Volfová, Lukáš Červený