Studie prováděná pracovníky Michiganské univerzity v Ann Arboru potvrdila, že brambory, květák, paprika a některé další druhy zeleniny obsahují nikotin.

„Nikotin je alkaloid, který se přirozeně vyskytuje u různých lilkovitých rostlin. Tabáky obsahují jednoznačně největší množství nikotinu ze všech rodů této čeledi, sloučenině daly i jméno (latinsky tabák – Nicotiana),“ vysvětluje Klára Lorencová, kurátorka exotických užitkových rostlin z Botanické zahrady hl. města Prahy.

Králem nikotinové zeleniny je lilek

Nejvíce nikotinu se nachází v lilku, který obsahuje 100 mg nikotinu v jednom kilogramu plodu.  A málokdo by ho čekal třeba i v okrasných petúniích. „Nikotin je obsažen především v lilkovitých rostlinách. Kromě tabáku jej najdeme také v rajčatech nebo v lilku či bramborách, překvapivě také v zeleném i černém čaji nebo v květáku,“ potvrzuje závěry studie profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN.

Na rozdíl od tabáku je ale ve všech ostatních rostlinách jen v nepatrném množství. „Obsahu jedné cigarety odpovídá zhruba 9-10 kil lilku, což by asi málokdo zvládl zkonzumovat naráz,“ říká Klára Lorencová.

Zajímavosti o nikotinové zelenině zde ve videu:

Kuřákům nepomůže

S tím souhlasí i odbornice z Centra pro závislé na tabáku. „Aby se účinek projevil na člověku, museli bychom sníst řádově několik desítek kilogramů této zeleniny. Tedy představa, že by nám mohl v zelenině uškodit nebo by to mohl být náhradní zdroj nikotinu namísto tabáku, rozhodně není reálná,“ dodává Králíková.

Profesorka Eva Králíková z Centra léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN
Autor: Blesk - Martin Pekárek

Chrání proti škůdcům

Proč rostliny nikotin obsahují? Odpověď je vlastně jednoduchá. „Některé rostliny se jím chrání proti škůdcům. Nejvíce ho zřejmě bude v listech rostlin, v plodech už méně, protože se u domestifikované zeleniny odšlechtí,“ vysvětluje Tomáš Moravec z Ústavu experimentální botaniky AV ČR s tím, že jinak by takové plody byly hořké a nepoživatelné.

Obsah látek, jako je nikotin, ale pěstitelé záměrně snižují až zhruba posledních třicet let. „Už k tomu totiž mají analytické přístroje. Za ty stovky let se to šlechtění dělalo spíše metodou pokus omyl, předkové nevěděli, co ty rostliny přesně obsahují, ale poznali, že to chutná špatně, například hořce,“ dodává Moravec.

Jedovatý solanin

Podle kurátorky pražské botanické zahrady najdeme v běžně konzumované zelenině problematičtější látky než nikotin. „Mnohem nebezpečnější zdravotní riziko představuje u brambor a rajčat alkaloid solanin, který je obsažen zvláště v zelených částech, u paprik může být pro některé osoby rizikový vysoký obsah kapsaicinu,“ uzavírá Klára Lorencová z botanické zahrady.

 

Video
Video se připravuje ...

Areta dostala rakovinu plic, ačkoli nikdy nekouřila. Andrea Ulagová

Fotogalerie
8 fotografií