„Není při tom v podstatě nutné, aby krmivo přímo vdechla, stačí spolknout relativně velký kus masa, kosti, jablka, který uvízne v krku a tlačí až tak, že znemožňuje dýchání,“ vysvětlil MVDr. Milan Šťourač.

Často přitom podle něj nejde ani o veliké kusy, jako spíš o rychlost příjmu krmiva, kdy ve smečce se snaží každý co nejrychleji urvat pro sebe, co může. Tady je riziko vyšší a trvá i při krmení granulemi. „Vždy při krmení buďte přítomni! Stát se může kdykoliv cokoliv,“ zdůrazňuje odborník.

Tipy pro zlepšení trávení 

Pokud začnete psa krmit domácím žrádlem, například syrovým masem s kostmi, berte na vědomí, že kosti mohou psovi zaskočit, není-li na ně zvyklý, varuje server AnimalWised.

Rozdělte krmení do dvou porcí: jednu mu dejte v poledne, druhou večer. Psovi to pomůže s trávením a sníží to pravděpodobnost, že vše sežere příliš rychle.

Trávícímu procesu může pomoci, když přidáte vodu nebo nesolený kuřecí vývar. Suché jídlo se totiž v psím hrdle může slepit do jednolité masy. Pomůže to zejména psům, kterým se tvoří málo slin.

Vlhké psí žrádlo (sáčky/konzervy) tvoří z velké části voda (50-70 %), proto jen stěží psovi zaskočí. Můžete svému psovi dát denně jednu porci vlhkého žrádla a druhou suchého. Nebo je můžete míchat v rámci jednotlivých porcí.

Některé domácí krmení může utvářet dusivé koule, například rýže, zvlášť když tvoří většinu daného žrádla.

Také psům nedávejte potraviny, které jsou pro ně vyloženě nebezpečné, jako cibule či čokoláda.

Čas krmení má vliv na psí trávení

Nekrmte psa těsně před, nebo po fyzických výkonech. Může to způsobit dušení, bolesti břicha, ba dokonce přetočení (torzi) žaludku.

Večer nedávejte psovi velké porce. Pokud ho krmíte jednou denně, čiňte tak kolem poledne.

Vybírejte si chvíle, kdy je pes v klidu. Pokud ho nakrmíte vzrušeného, daleko spíš mu zaskočí.

Pokud vám přijde, že se váš pejsek i přes všechny rady stále zakuckává, vezměte ho k veterináři, může to být i nějakou chorobou.

VIDEO: Tyran Ronnyho jde definitivně za mříže. Soud mu ale trest zmírnil