Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Tloustnete vy i vaše zvířata.“ Veterinář sepsul Čechy kvůli obezitě a lenosti

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
25. února 2019
05:45

Křivka obezity roste nejen u lidí, ale také u domácích zvířat. Podle odhadů je v Česku přestloustlá třetina psů a koček, což jim následně způsobuje zdravotní problémy. Tuzemští veterináři tak řeší nemoci spojené s obezitou stále častěji. „Moc jíme a málo se hýbeme, psi to mají stejně,“ řekl pro Blesk Zprávy veterinář Vojtěch Novák.

Bígl, labrador, zlatý retrívr, mops nebo jezevčík. To jsou typická psí plemena náchylná k obezitě. Pokud je Češi chovají, je velká šance, že jim přiberou více, než je zdrávo. Nadváhou nebo obezitou v tuzemsku podle odhadů veterinářské komory trpí 30 až 40 procent zvířat a toto číslo neustále narůstá.

Na tento problém upozorňuje také Vojtěch Novák, ředitel pražské veterinární kliniky Jaggy. Podle něj česká zvířata mnohem častěji trápí nemoci spojené s obezitou. „S lidmi mají zvířata společné obtíže v podobě obezity a cukrovky. Moc jíme a málo se hýbeme, a to mají psi stejné jako lidé,“ uvedl v rozhovoru.

Zdravý styl pro lidi i mazlíky

„Dokonce už světové organizace zavádějí ,one health', jedno zdraví, kdy působí na majitele zvířat, aby žili zdravým životním stylem společně,“ upozorňuje Novák a apeluje na Čechy, aby začali o „figuru“ svých mazlíčků více dbát. Jinak jim zbytečně zkracují život.

Platí to hlavně o kočkách a psech, ale setkat se lze i s obtloustlým králíkem. Třeba kočky, které jsou v přírodě zvyklé lovit, mají doma stravu připravenou v miskách. Kvůli tomu pak zpohodlní a kila letí nahoru. Chovatelé tomu často navíc ještě přispívají tím, že porce kočičího žrádla zvyšují.

Podle Nováka vedle nemocí spojených s obezitou častěji řeší také onkologické problémy. „Tyto nemoci se také vyvinuly, protože zvířata žijí déle. Před sto lety se v drtivé většině nedožila věku, aby začala mít takové problémy,“ konstatoval veterinář.

Za co může obezita?

  • oběhové a dýchací potíže
  • pohybové potíže: záněty a dysplazie kloubů, poškození vazů a plotýnek
  • poškození jater a ledvin
  • záněty slinivky břišní
  • vyšší riziko cukrovky
  • vyšší riziko onemocnění kůže
  • vyšší riziko nádorových onemocnění
  • celkově kratší život

Zobrazit celou diskusi