Alespoň to jako příčinu Ozzyho smrti na svých stránkách uvedla sama policie. „Ozzy se zadusil – vdechl kousek jídla,“ píše se na facebookových stránkách PČR. „Moc mi chybíš, kamaráde," vzkázal zesnulému pejskovi i jeho psovod pomocí facebooku. Očividně ho to pořádně sebralo. 

Podle odborníka taková smrt ale není nic nezvyklého. „Vše bývá o poměrech velikostí. Nejohroženější jsou štěňata a malá nebo mini plemena psů. Není při tom v podstatě nutné, aby krmivo přímo vdechla, stačí spolknout relativně velký kus masa, kosti, jablka, který uvízne v krku a tlačí a tlačí a tlačí, až tak, že znemožňuje dýchání," říká veterinář Milan Štourač.

Podle něj v podobných případech pomáhá speciální hmat, který ale ne každý ovládá. „I u psů může pomoci tzv. Heimlichův hmat. Sám jsem už párkrát třepal se svými francouzskými buldočky. Nešlo ani o veliké kusy, jako spíš o rychlost příjmu krmiva, kdy ve smečce se snaží každý co nejrychleji urvat pro sebe, co může... Tady je riziko vyšší a trvá i při krmení granulemi. Vždy při krmení buďte přítomni! Stát se může kdykoliv cokoliv," apeluje Šťourač.

Jak se provází tzv. Heimlichův hmat?

Postiženého zezadu obejmeme tak, že jednu ruku sevřeme v oblasti nadbřišku v pěst a druhou přes ni položíme. Poté několikrát silně stiskneme nadbřišek dusícího se člověka směrem k bránici.

VIDEO: Podvyživená štěňata vyhodili z auta. Podařilo se je zachránit

Video
Video se připravuje ...

Podvyživená štěňata vyhodili z auta. Podařilo se je zachránit Blesk Tlapky

Fotogalerie
16 fotografií