Kdo nechce celý život nosit brýle a utrácet za kontaktní čočky, má štěstí, že žije v době, kdy to může změnit. Pomůže mu laserová operace. Ta dokáže nejen zlepšit zrak, ale také ve výsledku ušetřit peníze. Lékaři používají stále modernější přístroje.

Novinku v očních operacích mohou teď vyzkoušet pacienti oční kliniky NeoVize v Brně – Židenicích a DuoVize v Praze. Jedná se o laserovou operaci, kterou tamní lékaři provádějí miniinvazivní metodou NeoSMILE 3D. Její hlavní předností je šetrnost.

Autor: www.neovize.cz

NeoVize je jedinou klinikou na Moravě, která tuto operaci provádí. Operaci NeoSMILE 3D provádí takzvaný femtosekundový laser. „Pod povrchem rohovky vyřízne laser přebytečnou tkáň rohovky. Tu následně chirurg pomocí speciální pinzety vytáhne mikrořezem z nitra rohovky. Tak se pacient zbaví dioptrií,“ objasňuje primářka Oční kliniky NeoVize Věra Kalandrová. 

Zákrok má pro pacientovo zdraví řadu výhod. Neporuší celistvost rohovky, jen nepatrně naruší slzný film a místo se rychle hojí. „Metoda NeoSMILE 3D je určena pro odstranění krátkozrakosti a lze jí odstranit i vyšší počet dioptrií,“ podotýká primářka.

V čem je NeoSMILE 3D převratný?

„Metoda NeoSMILE 3D v sobě spojuje to nejlepší z dosavadních laserových postupů. Žádná jiná současná metoda nedokáže kombinovat plusy povrchových (PRK, LASEK) a podpovrchových (NeoLASIK HD, femtoLASIK Basic) operací bez jejich nevýhod,“ vysvětluje primářka Oční kliniky DuoVize, MUDr. Lucie Valešová. Při metodě NeoSMILE 3D na oku pracuje pouze femtosekundový laser. Excimerový laser, který je používán při ostatních podpovrchových metodách (NeoLASIK HD, femtoLASIK Basic), při NeoSMILE 3D vůbec není potřeba.

NeoSMILE 3D odstraní dioptrie s doposud nejdokonalejší přesností: Při metodě NeoSMILE 3D chirurg vůbec nepoužívá excimerové laserové záření. Femtosekundový laser na základě precizních výpočtů zevnitř rohovky „vyřízne" přebytečnou tkáň ve tvaru čočky. V porovnání s laserovým zákrokem, při kterém chirurg používá excimer, jde o revoluční krok.

Nejvyšší stabilita dioptrického stavu: Účinnost excimerového laseru závisí na tom, jak ho dokáže absorbovat tkáň rohovky. Přesnost odstranění dioptrie je proto u každého pacienta mírně odlišná. Čím komplikovaněji přijímá rohovka laserové záření, tím vyšší je pravděpodobnost návratu části dioptrie po operaci. Při zákroku metodou NeoSMILE 3D toto riziko odpadá.

Ideální metoda pro pacienty s vyššími dioptriemi do dálky: NeoSMILE 3D je ideální metodou pro fyzicky aktívní jedince se stabilní dioptrickou vadou a s vyššími dioptriemi do dálky (od mínus 3 do mínus 10) nebo s astigmatismem.

Průběh zákroku:

Autor: www.neovize.cz

1.krok: 
Femtosekundový laser provede naříznutí rohovky, zároveň ohraničí přebytečnou rohovkovou tkáň a vytvoří tzv. lentikulu.

 

Autor: www.neovize.cz
2.krok: 
Vytvořenou lentikulu vyjme oční chirurg jemným zásahem z oka skrz 3mm řez v rohovce.

Autor: www.neovize.cz

3.krok:
Odstraněním lentikuly dojde ke změně tvaru rohovky a tím ke korekci dioptrické vady.

Více informací na www.neovize.cz a www.duovize.cz