Krásná horská příroda v okolí kempu Dolina v létě vybízí k pěším a cyklistickým túrám. Proto se v kempu dají nejčastěji potkat právě lidé milující aktivní dovolenou. „Čím dál víc sem ale jezdí i rodiny s dětmi,“ říká Petr Ludwig, správce kempu, kde je k dispozici 130 lůžek ve 43 chatkách a 80 míst pro karavany a stany. „Jezdí sem i hodně cizinců, měli jsme tu dokonce dva kluky z Austrálie,“ doplňuje jeho dcera Petra.

Hory a vodopády

Asi kilometr od kempu ve městě Vrbno pod Pradědem je infocentrum, kde rádi poradí, co dělat v okolí, každý všední den od 9 do 17 hodin a v sobotu od 8:30 do 11 hodin.

Návštěva je ale možná zbytečná, protože správce kempu Petr Ludwig ví o turistických lákadlech kolem Vrbna pod Pradědem víc než dost. „Největší tahoun je tu samozřejmě hora Praděd nebo přečerpávací elektrárnu Dlouhhé Stráně,"říká.

Pro nenáročné turisty je blízko kempu obec Karlova Studánka, kde řeka Bílá Opava tvoří vodopády. Cykloturistům doporučuje vyrazit na náročnou cestu do okolí Loučné nad Desnou, kde je k vidění příroda v té nejdivočejší podobě.

Rodina Hruškových v mládí pořádala trampské výpravy po okolí. Teď s dětmi jezdí do Doliny za klidem a relaxem už pátým rokem
Autor: Jan Horák

Chybí koupaliště

Největším minusem kempu je, že se uvnitř ani v jeho okolí nenachází žádné koupaliště či rybník. Ve Vrbně pod Pradědem sice koupaliště bývalo, ale město nenašlo peníze na rekonstrukci. „Je to škoda, přilákalo by to další klienty,“ krčí rameny Ludwig.

„Existuje ale projekt na krytý bazén, tak snad ho brzy postaví.“ Nyní nezbývá než za koupáním zajet k vodní nádrži Slezská Harta, která je zhruba 20 km daleko. Správce přiznává, že uvnitř chatek je potřeba vyměnit přikrývky a matrace. Rád by koupil i novější nábytek. Celkově je ale v kempu klid a čisto. Rozhodně tak patří k české špičce.

Formulář hodnocení inspektora

Název kempu: Autocamping Dolina
Adresa: Ludvíkov 122
Cena za osobu: dospělý 50 Kč, dítě 35 Kč
Cena za psa: 25 Kč
Cena za stan: 50 Kč
Cena za přívěz, obytné auto: 65 Kč
Cena za os. auto: 40 Kč
Cena za motocykl: 30 Kč
Teplá voda po celý den: ano (10 Kč za 4 minuty)
Elektrická přípojka: ano
Přípojka na kanalizaci: ano
Zajištěna ostraha areálu: ano
Prodej potravin a hygienických potřeb v areálu: ano
Stravování v areálu: ano (v restauraci hned vedle kempu)
Krytý prostor pro vaření: ano
Sportoviště: pouze ping-pongové hřiště
Dětské hřiště: ano (hned vedle kempu)
Počet WC pro ženy: 8
Počet WC pro muže: 3 pisoáry, 5 WC
Počet sprch: 4 + 4
Osvětlení v noci: ano
Hygiena: 1
Celkový dojem: *****