Od Českého Krumlova už máte na Lipno, coby kamenem dohodil. Ukazatele vás navedou přímo do Frymburku. Tam se můžete zastavit ve stylové restauraci Bašta. Ceny však nejdou pod 139 Kč. Vyplatí se proto dojet o pár kilometrů dál do Lipna nad Vltavou. V restauraci sportovního areálu Lipno si totiž dáte smažený řízek nebo ovocný knedlík už za 49 Kč.

Kde se ubytovat?

Lipno nad Vltavou má 800 stálých obyvatel, ale v sezoně pojme čtyřikrát tolik lidí. „Určitě máte šanci se ubytovat v okolí Lipna i nyní, ale vždy je lepší rezervace předem. Ceny v penzionech začínají na 220 korunách. Náhradní možností jsou kempy nebo ubytovny,“ upřesnila Jana Andrýsková, vedoucí oddělení Infoncentra, které je návštěvníkům k dispozici každý den od 9 do 19 hodin. Například v kempu Modřín vás noc přijde na 125 Kč.

Fotogalerie
3 fotografie

Pro celou rodinu

Přehrada v létě nabízí hlavně možnosti pro vodní sporty, k mání tu jsou elektročluny, kajaky, veslice nebo aqua zorbing. „Měli jste přijet o víkendu, to jsme půjčovali všechno,“ řekl inspektorovi Jan Veber ze společnosti Lipno-in, která vybavení na vodu půjčuje. Jenže co dělat, když se slunce schová? „Letos máme nově otevřený bikepark, a to i pro rodiny s dětmi už od šesti let,“ doporučuje Andrýsková. Kolo, přilbu a chrániče si půjčíte přímo pod lanovkou za 320 Kč na hodinu (790 Kč na den), počítat ale musíte s vratnou kaucí 5000 Kč! Kola i vás pak vyveze nahoru lanovka (60 Kč). Přímo při návštěvě inspektorky ale zaskřípala technika. „Omluvte mě, na lanovce nám uvízli lidé,“ přerušila rozhovor Andrýsková a odběhla řešit problém. Za patnáct minut bylo vše v pořádku, ale zůstat v největším lijáku na lanovce určitě není nic příjemného.

Adrenalinové zážitky

Padesát metrů od lanovky najdete také Adrenalin centrum s opičí dráhou. Za dvě hodiny zaplatí dospělý 290 Kč a dítě 80 Kč, ale nesmyslná je částka za jízdu na kladce – 130 Kč! Příznivé jsou naopak ceny za jízdu na bobové dráze. Jedna jízda – 80 Kč (dítě 60 Kč). „Moc se nám to líbilo,“ řekli inspektorce Radek, Jana a malý Radeček z Českých Budějovic, kteří sem zavítali poprvé.