To druhé si ve městě, založeném už v polovině 12. století, vyzkoušel i prázdninový inspektor Blesku.

Město Třeboň leží ve stejnojmenné pánvi, tedy téměř na rovince, a cyklostezky v jeho blízkosti jsou proto hodnoceny jako jednoduché a vydat se na ně můžete i s dětmi. Vybrat se dá z více než desítky tras. Zvolili jsme tu nejznámější: Cestu kolem Světa. Tedy dvanáctikilometrovou stezku kolem rybníka Svět, která se dá podniknout jak na kolech, tak po svých. My ale doporučujeme šlápnout do pedálů a vyjet na kole. To si půjčíte hned na sedmi místech přímo v Třeboni. Ceny za hodinu začínají na dvaceti korunách.


Tip bleskové inspekce:

Po jízdě na kolech si uvolněte tělo v lázních Aurora. V odpoledních hodinách je bazén se slanou vodou a několika vířivkami přístupný také veřejnosti za 100 Kč za hodinu. Děti do 120 centimetrů mají vstup zdarma. Pro ně se tady najde tobogan nebo vodní vír.


Od Regenta do lesa

Pokud přijedete do Třeboně autem, počítejte s tím, že parkování v centru bude problém. Proto raději zaparkujte na okraji města. Pokud se sem vydáte vlakem, půjčit si kolo můžete hned na nádraží, a to za 180 Kč na den.

Stezka začíná u hotelu Bohemia -Regent na okraji lázeňského parku. Před ním se vám otevře samotný rybník Svět. V horkém počasí jedna z mnoha příležitostí ke koupání na trase. Provést by vás měly zelené turistické značky. Ale ouha...

Fotogalerie
8 fotografií

Zelenobílá značka se často nachází až dvacet metrů za odbočkou a je snadné ji přehlédnout. Zato 16 informačních tabulí, které podrobně popisují soužití člověka a přírody Třeboňska, přehlédnout nejde.

U tabulí se povětšinou najde i lavička či ohniště. Jenže jakmile zastavíte, komáři vás nenechají v klidu. V první polovině trasy ale nenajdete jediný bufet, kde se osvěžit. Snad jen v borovém lese borůvkami, kterých je tady dost.

Na pláži v Ostende

Pláž Ostende je prvním místem na stezce, kde si můžete dát pivo (22 Kč) a výbornou polévku (30 Kč). „Založili to tady cyklističtí nadšenci a pojmenovali po belgickém přístavním městě,“ řekl inspektorovi Karel Kubica, správce pláže.

Letní hospoda, jejíž základní kámen byl položen v roce 1927, je jako vystřižená z fi lmu Rozmarné léto a žádná nová jí nemůže konkurovat. „Jezdí sem lidi z daleka, ani nevím proč si to tady tak oblíbili, asi je to tou atmosférou,“ doplňuje Kubica.

Hodnocení Blesku

Naučná stezka Cesta kolem Světa je opravdu nenáročná, jen na loukách je zúžená na jedno kolo a je problém se vyhnout protijedoucím. V lese zase budete drncat o kořeny stromů, přesto je to zajímavý zážitek a zastávka na pláži Ostende jej ještě pozvedává. Minus ale dáváme za značení trasy a udělujeme čtyři hvězdy z pěti.