Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pracovní úraz: Tohle jsou největší fígle zaměstnavatelů! Odborníci radí, na co dát pozor

/
  • 12. května 2021 ● 14:52

    Řada šéfů se snaží vyhnout odškodnění zaměstnance za pracovní úraz. Používají k tomu nátlak, lži nebo výhrůžky výpovědí. Přitom peníze na odškodnění (zahrnuje bolestné, dorovnání mzdy, ošetřovné, doplatky ohledně lázní, kompenzaci psychické újmy či ztížení společenského uplatnění) nejdou z jejich kapsy.

     „Zaměstnavatelé jsou ze zákona povinně pojištění - pokud se zaměstnance v práci zraní, odškodnění nejde z jeho kapsy,” říká Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. Důvodem jejich jednání je obava ze zvýšení pojistného nebo snaha ušetřit si práci se složitou administrativou.

  • 1.

    Tutlání a výhrůžky

    Zaměstnavatelé často odmítají přiznat, že se úraz stal a vystavit o něm záznam. „Setkáváme se i s tím, že tlačí na další pracovníky, aby odmítli poskytnout svědectví,” říká Tomáš Beck. Dochází rovněž k vyhrožování, že pokud se poškozený ozve na inspektorátu bezpečnosti práce, vyhodí ho a ještě o něm rozšíří takové informace, aby už nenašel jiné zaměstnání.

     

    Rada: Pokud vám to váš stav dovolí, pohlídejte si, aby byl o nehodě udělán oficiální záznam, Vyplatí se i pořídit fotodokumentaci  (např. mobilem nebo s pomocí kolegy). Pomůže vám to dokázat, že jste měli ochranné pomůcky, nebo že v prostoru nečekaně stála překážka.

  • 2.

    Výmysly o porušení vnitřních směrnic

    Zaměstnavatelé se někdy pokouší svalit veškerou vinu na zraněného zaměstnance. Tvrdí, že pracovník porušil interní směrnice - a to i v případě, že společnost prokazatelně žádné nemá, natož aby mohla prokázat, že s jakýmikoliv vnitřními řády zaměstnance seznámil.

     

    Rada: Nic dodatečně nepodepisujte! „Někteří zaměstnavatelé jsou schopni chovat se velmi nefér. Aby si kryli záda a svalili odpovědnost na zraněného zaměstnance, nechávají ho krátce po úrazu podepisovat různé dokumenty a přiznání vlastní viny. Často zpětně přijímají různé směrnice a interní řády, kdy se opět pokoušejí tvrdit, že zaměstnanec porušil pravidla a za zranění si může sám,” říká Tomáš Beck.

  • 3.

    Odmítnutí komunikace s právníkem

    Někteří zaměstnavatelé odmítají jednat s právníkem zraněného zaměstnance. Důvod? Mají pocit, že zaměstnance samotného lépe »ukecají«. „Setkáváme se s tím, že se zaměstnavatel snaží vše řešit jen s pracovníkem a zcela odmítá jeho právníky. Dokonce jsme zažili situaci, kdy zaměstnavatel napsal advokátovi falešný text, že klient jeho zastoupení ruší," potvrzuje Tomáš Beck.

     

    Rada: Přítomnost právníka nebo experta na odškodnění vám při zranění pomůže nepřijít o nic ze svých zákonných nároků.

  • 4.

    Výhrůžky výpovědí

    Někteří šéfové podřízeným, kteří se po úraze vrátí do práce s trvalými následky, vyhrožují výpovědí. „S odchodem zaměstnance se často pojí povinnost zaměstnavatele vyplatit odstupné,“ vysvětluje právník Michal Faltus z advokátní kanceláře Šetina, Komendová & Partners.

     

    Po uplynutí zkušební doby může zaměstnavatel ukončit poměr pouze dohodou, výpovědí či okamžitým zrušením pracovního poměru. „U dohody potřebuje souhlas zaměstnance, u výpovědi a okamžitého zrušení pracovního poměru zase zákonný důvod a případně u soudu existenci daného důvodu prokázat," objasňuje právník.

     

    Rada: Zaměstnance, který se zranil v práci, chrání zákon. Pokud nemůžete dělat to, co před úrazem, musí vám zaměstnavatel dát práci jinou, ale za stejné peníze. V případě propuštění ze zdravotních důvodů v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání, musíte dostat roční odstupné (12 měsíců) a rentu.

  • 5.

    Nátlak kvůli převedení na hůře placenou pozici

    Pokud zaměstnanec po návratu do zaměstnání fyzicky nestačí na původní práci, je často »tlačen« k podpisu nové smlouvy s odůvodněním, že dostane novou pozici (ale s nižším platem).

     

    Rada: „Zákoník práce téměř neumožňuje změnu druhu sjednané práce bez souhlasu zaměstnance. Pokud nechcete přijmout hůře placenou pozici, nic nepodepisujte a trvejte na přidělování práce zaměstnavatelem v rámci sjednaného druhu práce," říká právník Michal Faltus.

  • 6.

    Co musí při úrazu zaměstnavatel?

    Pokud dojde k pracovnímu úrazu, je povinností zaměstnavatele zajistit lékařskou pomoc, vystavit záznam o pracovním úrazu, informovat bezpečnostního technika případně inspektorát bezpečnosti práci či Policii ČR. Musí také informovat svoji pojišťovnu, kde je zaměstnavatel ze zákona pojištěn na pracovní úrazy (Kooperativa nebo Generali Česká pojišťovna). Pokud to neudělá, nezbyde zaměstnanci nic jiného, než zaměstnavatele žalovat.

    3 důležité rady

     

    Nespěchejte zpátky do práce

     

    Nerušte na vlastní žádost neschopenku, protože zaměstnavatel je povinen dorovnávat ušlou mzdu do 100 % -  ukončení neschopnosti na vlastní žádost může ve finále hodně snížit odškodnění ztížení společenského uplatnění (dříve trvalé následky), což se hradí minimálně jeden rok od ustálení zdravotního stavu.

     

    Nepřerušujte rehabilitaci

     

    „Dodržujte během léčby všechny kroky, které vám doporučil lékař. Rozhodně absolvujte všechny rehabilitace. Pokud je na vlastní žádost přerušíte, nebo na ně přestanete docházet, posuzuje se to jako váš nezájem na vlastním vyléčení a bude to mít vliv na odškodnění,” radí Tomáš Beck.

    Úraz všude uvádějte

     

    V rámci diagnostiky a léčby pravděpodobně budete absolvovat řadu lékařských zákroků a vyšetření, které by měly být v příčinné souvislosti s úrazem. Pohlídejte si, aby ve všech lékařských zprávách a výsledcích byl uveden vztah mezi úrazem a jeho následky. Následně se o ně opět opřete při boji o své nároky.

     

    Zdraží vstupné na kulturu? „Poloviční kapacita se nikomu nevyplatí,“ říká Kreuzmannová.

    Video
    Video se připravuje ...

    Zdraží vstupné na kulturu? „Poloviční kapacita se nikomu nevyplatí,“ říká Kreuzmannová.  Markéta Volfová, Lukáš Červený

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy