Ráno 7. října 2020 Zítka poučil na stavbě podřízené o bezpečnostních předpisech a provedl namátkovou kontrolu alkotesterem. Jenže jeden z ukrajinských zedníků se dvěma promile v krvi unikl jeho pozornosti. O několik hodin později se neudržel na lešení a zřítil se z několika metrů na zem.

Cizinec utrpěl vážná zranění hlavy, v nemocnici jeho stav zkomplikoval i zápal plic. Několik dní po tragédii zemřel. Jak prozradil lékařský posudek, cizinec byl chorobně závislý na alkoholu.

Městský soud v Brně letos v lednu konstatoval, že viník i oběť nesou každý padesátiprocentní odpovědnost za událost. Dosud netrestanému stavbyvedoucímu proto uložil jen podmíněný trest. Jenže ten se odvolal.

Obhajoba: Nic nezanedbal

„Klient udělal vše pro bezpečnost na pracovišti. Poškozený je naopak svévolně porušil, ač poučen, pracoval bez přilby. Navíc vědomě požíval alkohol. Z pohledu mého klienta je zřejmé, že nejde kontrolovat každého zaměstnance téměř každou minutu. Míra zavinění byla v jeho případě městským soudem vyhodnocena nesprávně,“ argumentovala obhájkyně Eva Baráková-Karasová s tím, že i podmínka je pro stavbyvedoucího nepřiměřeně přísná.

Odvolací senát krajského soudu ale původní verdikt potvrdil. Uvedl, že je nepochopitelné, že zedník chorobně závislý na alkoholu mohl zůstat na pracovišti delší dobu neodhalený. „Znalci konstatovali delirium, což znamená, že musel být pod vlivem alkoholu opakovaně,“ řekl soudce Vlastimír Čech.

Znalci: Lešení nebylo v pořádku

Znalci také uvedli, že lešení, na kterém zedníci pracovali, nesplňovalo bezpečnostní předpisy. „Podmíněný trest na zkušební dobu dvou roků považujeme za mírný. Navíc verdikt neobsahuje zákaz činnosti,“ shrnul soudce.

VVIDEO: Tragédie v Šardicích,  kde se před časem zřítila štítová zeď, jeden člověk zemřel.

Video
Video se připravuje ...

Při zřícení štítové zdi v Šardicích zemřel mladý dělník. Zdeněk Matyáš