„To jsou exekuce z dlužného výživného, z daní a poplatků, ze sociálního a zdravotního pojištění, z ublížení na zdraví a z úmyslných trestných činů,“ vypočítává šéf Poradny při finanční tísni David Šmejkal. Na rozdíl od exekuce nepřednostní (dluhy z úvěru, na nájmu, za telefon apod.) můžou být srážky ze mzdy vyšší.

Příklady: Pan Král je svobodný a bezdětný. Měsíčně vydělá 20 000 Kč čistého. Pokud by dlužil »jen« za úvěr, muselo by mu z platu zůstat 15 958 Kč. Kdyby ale dlužil na výživném (nebo třeba zdravotní pojišťovně), bude se muset spokojit s částkou 11 916 Kč.

Pan Bláha je ženatý, má dvě děti a čistý příjem 20 000 Kč měsíčně. Při exekuci pro nedoplatek úvěru mu zůstane 18 582 Kč. Při exekuci např. pro dluh u zdravotní pojišťovny nebo u finančního úřadu, mu zůstane 17 164 Kč.

Co exekutor zabavit nemůže

Zákon chrání nejen věřitele, ale i dlužníky. Těm nesmí být při exekuci zabavena hotovost ve výši dvojnásobku životního minima (7720Kč). Na jejich bankovním účtu je nepostižitelná částka do výše trojnásobku životního minima (11 580 Kč).

Při tzv. mobiliární exekuci pak exekutor nemůže zabavit ani všechno, co v bytě najde. Zůstat vám musí např. snubní prsten, doklady, rodinné fotografie, běžné oblečení, domácí mazlíček, zdravotnické potřeby (např. chodítko), léky a obvyklé vybavení domácnosti. Navíc nesmíte přijít o věci nezbytné k výkonu povolání (programátor o počítač, dřevorubec o pilu apod.)

Nejhůř je na Ústecku

Exekuce jsou problémem napříč celým Českem. Někde je ale hůř než jinde. „Nejhorší situace je stále na severozápadě ČR – kraje Ústecký a Karlovarský, které jsou následované s velkým odstupem kraji Libereckým a Moravskoslezským,“ popisuje Radek Hábl, autor projektů Mapa exekucí a Mapa bankrotů.

Naopak nejlépe jsou na tom podle něj z pohledu exekucí dlouhodobě Zlínský kraj a Vysočina. „Bohaté regiony jako Praha či Střední Čechy jsou pak uprostřed žebříčku. Tyto kraje se vyznačují zejména vyššími dlužnými částkami oproti zbytku ČR,“ dodává Hábl.