Spořicí účet je svým charakterem určen pro pravidelné spoření finančních prostředků v krátkodobém horizontu,“ říká Lucie Nápravová, gestorka finančního vzdělávání České bankovní asociace (ČBA). „Je ideální pro tvoření finanční rezervy, která by měla být ve výši šestinásobku měsíčních výdajů domácnosti a kterou bychom měli mít při ruce pro neočekávané situace,“ dodává.

Zhodnocení inflaci neporazí

Výhodou proti běžnému účtu je vyšší úročení, oproti termínovaného účtu na peníze bez problémů dosáhnete. Část úroků ale ukousne stát formou daní (srážková daň 15 %) a o další peníze přijdete kvůli inflaci.

Spořicími účty domácnosti své úspory proti inflaci neochrání – naopak dojde k jejich reálnému znehodnocení,“ říká Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus. „Výhodou je ale zákonné pojištění bankovních vkladů do výše cca dvou a půl milionu korun (do 100 tisíc EUR)", dodává Jakub Švestka, mluvčí Expobank.

Banky zvednou úroky

Dobrou zprávou pro drobné střadatele je čtvrteční zvýšení úrokových sazeb ČNB. To se totiž většinou odrazí i na vyšších úrocích, které banky klientům nabídnou. „Kroky ČNB vrací bankovní trh k poměrům, kdy banky soupeří o depozita. Z pohledu spořících klientů jde tedy o dobré zprávy,“ komentuje změny Ivana Pícková z Banky Creditas.

Výhody a nevýhody spořicích účtů

 +O něco vyšší úrok proti běžným účtům

+Flexibilní rezerva pro nečekané výdaje

+ Všechny uložené vklady jsou ze zákona pojištěny (stejně jako u běžných účtů)

-kvůli zdanění a inflaci se reálná částka na spořícím účtu prakticky snižuje

Na žebříčku vítězů, stojí hned dvě malé banky. Nejvíc peněz získáte u Trinity bank, druhé místo obsadila velká Moneta Money Bank a třetí příčku žebříčku drží  Expobank.

Věříme hlavně bankám

Více než polovina Čechů by své peníze svěřila jen bance. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu České bankovní asociace.

Češi věří hlavně bankám
Autor: Infografika Blesk

Zlatá koruna radí: Čím porazit inflaci

„Dnešní doba z hlediska výběru účtu, který by rozumně zhodnotil peníze, není vůbec příznivá. Takový účet v současnosti vlastně ani k dispozici není. Pro skutečné zhodnocení peněz bychom museli vybrat účet, který po zdanění nabídne zhodnocení vyšší než inflace, která se aktuálně pohybuje na úrovni okolo pěti procent (a pravděpodobně ještě poroste).

Inflaci tak aktuální nabídky bank rozhodně nepokoří! Pokud peněžní prostředky odkládáme na delší dobu, za zvážení stojí investice do cenných papírů. Zde je však potřeba mít na zřeteli, že očekávaný výnos obvykle odráží rizikovost investičního nástroje. A s tímto rizikem je třeba tedy předem počítat,“ vysvětluje Ing. et Ing. Petr Netuka, člen Finanční akademie Zlaté koruny, finanční poradce.

„Nejdražší Vánoce v historii“: Ekonom Křeček o paradoxu letošních vánočních nákupů.

Video
Video se připravuje ...

„Nejdražší Vánoce v historii“: Ekonom Křeček o paradoxu letošních vánočních nákupů Pavlína Horáková

Fotogalerie
6 fotografií