Ujistit se, že nemáte žádný dluh vůči nějaké státní instituci, je možné pomocí webové aplikace Nedlužím státu. Stačí vyplnit předpřipravené formuláře jednotlivých institucí a ty pak rozeslat, buď online (ideálně prostřednictvím datové schránky), nebo poštou, případně odnést osobně. Aplikace u každé instituce uvádí možnosti i odkazy na příslušné pobočky. Jednotlivé instituce vám pak musí na váš dotaz sdělit, jestli u nich máte dluh či ne.

*Kde můžete dlužit

Chcete zjistit, jestli někde nedlužíte?

Na webu nedluzimstatu.cz klikněte na „Kde můžu dlužit?“ a vyplňte jednoduchý dotazník. Zjistíte, kde byste mohli na základě zadaných údajů dlužit. Možností je dost - např. celní správa, policie, ČSSZ, finanční úřad, obec nebo zdravotní pojišťovna.

*Co dělat, když dlužíte

Našli jste dluh? Kontaktujte příslušnou instituci a dluh ihned zaplaťte. Pokud je částka nad vaše síly, domluvte se na formě a podmínkách vyrovnání dluhu.

*Jak postupovat při nedostatku peněz

Jestli vám dluh narostl o penále, můžete ze zákona požádat o jeho odpuštění nebo snížení. „Nedoporučujeme však posílat žádost bez kontaktování konkrétních institucí – každá z nich má jiná pravidla a každý případ posuzují individuálně,“ radí Radek Hábl, zakladatel a ředitel Institutu prevence a řešení předlužení.

*Požádejte o splátkový kalendář

Pokud nezvládáte splatit dluh najednou, můžete požádat o splátkový kalendář. Opět ale napřed kontaktujte konkrétní instituci.

*Nechte si zdarma poradit

Bezplatné rady s řešením dluhu vůči státu nabízí např. Člověk v tísni, Charita ČR, Rubikon centrum. Kontakty najdete na www.nedluzimstatu.cz v sekci Dlužím, co teď.

*Pátrejte pravidelně

Po možných dluzích vůči státu pátrejte pravidelně, ideálně jednou ročně nebo:

*při změně bydliště či jiných osobních údajů

*pokud nebydlíte v místě trvalého bydliště (kam by chodily případné upomínky)

*nejste jisti stavem starších dluhů 

*máte podezření na zneužití osobních údajů.

„Doporučujeme si založit datovou schránku – upomínky či doporučené dopisy od státní správy vás pak nemůžou minout,“ radí Radek Hábl.

*Kde zjistím, jestli nemám exekuci?

Využijte některé ze služeb, které vám zajistí výpis z Centrální evidence exekucí. Úplně nejjednodušší je zajít na CzechPoint. Jenže na výpisu od Czechpointu se v případě exekuce nedozvíte, kdo je věřitelem a vůči komu máte tedy závazek. Získáte však alespoň seznam exekucí a detaily už musíte vyřešit s konkrétním exekutorem.

Další možností je  výpis, který poskytuje organizace SOLUS. Ani tam není sice uveden věřitel, ale jejím prostřednictvím můžete ověřit i další informace, např. vedou-li o vás záznam bankovní instituce, operátoři, poskytovatelé energií apod.

Příklad:

Myslím, že jsem jednou nezaplatila poplatek za popelnici. Co s tím?

Internetová stránka www.nedluzimstatu.cz vám pomůže vyplnit potřebný formulář, který poté pošlete poštou, odnesete osobně nebo využijete datovou schránku pro jeho doručení obci (obce většinou tyto dokumenty nepřijímají emailem). Ta vás poté musí informovat, zdali dluh máte, či nikoliv. Pokud si s počítačem a internetem nejste jistá, požádejte o asistenci své děti či vnoučata.

Česko bojuje s enormním nánosem exekucí. Expert o tom, jak se z pár stovek staly statisícové dluhy.

Video
Video se připravuje ...

Česko bojuje s enormním nánosem exekucí. Expert o tom, jak se z pár stovek staly statisícové dluhy Markéta Volfová, Lukáš Červený