Jak snížit účty za elektřinu a plyn

Pokud bydlíte v bytě, můžete vyměnit neúsporné žárovky za úsporné, případně i starší spotřebiče za A++. Také vzít v potaz dnešní situaci při výběru dodavatelů energie. Co se týká vytápění a tepla doma, první krok je zaizolovat dobře okna a zateplit dveře.

Řešením pro ty, kdo mají dům, je být co nejvíc nezávislí. Můžete si pořídit například solární panely nebo malou fotovoltaickou elektrárnu. Dále můžete přejít na jiné zdroje vytápění, jako jsou kotle na tuhá paliva nebo tepelná čerpadla. Na ty jsou nyní spušteny i dotační programy, které vám mohou proplatit 50 až 95 procent ceny. A to není jediná výhoda.

Autor: Adobe Stock

Výhody kotlů na tuhá paliva

Současný kotel na tuhá paliva přemění během hoření až 90 procent energie ze spalování na teplo do domu. Dotaci využijete pro kotle na biomasu, to znamená na dřevo nebo na pelety.

Kotle na pelety jsou automatické. Na uživateli je v principu jen doplňovat jednou za pár dní palivo do zásobníku a v případě potřeby regulovat teplotu v pokojích na termostatu nebo na dálku aplikací v mobilu.

Podle letošních údajů zaplatil rodinný dům za rok 2020 (při výkonu kotle 20 kW) přibližně 34 500 korun (ale pokud měl kotle na pelety české firmy OPOP, utratil například jen 25 000 korun).

Kotle na dřevo jsou oproti tomu stále ruční. Dá se k nim ovšem připojit akumulační nádrž, díky které nemusíte přikládat nepřetržitě, protože vyhřívá dům, a snižuje tak frekvenci vašeho přikládání. U kotlů na dřevo se majitelé podobně velkého domu dostanou na cenu zhruba 27 200 korun (s kotlem OPOP 22 000 korun), samozřejmě pokud nepoužívají svoje vlastní dřevo.

Autor: Adobe Stock

Pomůže tepelné čerpadlo?

Oblíbeným řešením jsou také tepelná čerpadla. Rozdělujeme je na typy podle zdroje energie, který využívají. Nejběžnějšími jsou vzduch–⁠voda, země–⁠voda, voda–⁠voda. Jejich výhoda je, že nepotřebují komín, prostor na palivo ani speciální místnost (kotelnu). Šetří tedy místo. Navíc je nemusíte téměř vůbec obsluhovat. Regulujete pouze teplotu na termostatu a nic jiného neřešíte.

Na druhou stranu jedná se o poměrně drahou investici. Obecně se bavíme o stovkách tisíc a náhradní díly bývají také velmi nákladné. Náklady na vytápění a ohřev teplé vody pro rodinný dům znamenají asi 29 000 korun.