V tuto chvíli jsou ceny plynu na dvojnásobku proti předchozímu roku a elektřina atakuje historická maxima, na nichž se pohybovala naposledy v roce 2017. Tento trend bude v dalších měsících určitě pokračovat. Faktem je, že takřka padesátiprocentní zdražení silové elektřiny na burze ale ještě neznamená, že i vy zaplatíte o polovinu více.

„Společnosti, které zvládly jako například SPP nakoupit dostatečné množství elektřiny nebo plynu pro další dva až tři roky včas, mají konkurenční výhodu. Budou sice také samozřejmě zvyšovat svoji cenu pro zákazníky, ale zatím po nějaký čas ne ještě tak radikálně,“ vysvětluje Juraj Ondris z SPP.

Jak se bránit zdražování energií?

Samozřejmě můžete také jen vyčkat. Což může být na jedné straně výhra, ale stejně tak se to nemusí vyplatit. Burzovní produkty jsou zase při dnešních růstech pro odvážné, 1:1 dostanete rostoucí ceny do účtu. Určitě však buďte opatrní na velmi levné nabídky, které se rovněž objevují. Skoro s jistotou lze tvrdit, že jde jen o lákavou vějičku a v průběhu dodávky vám cena vyskočí nahoru.

Zvyšování cen za energie je patrné už nyní u většiny dodavatelů. A i když ale nikdo neví, zda ceny ještě nepůjdou nahoru, je ideální čas na fixaci ceny. „Pokud vám to vaše smlouva dovolí, je to v tuto chvíli nejlepším řešením,“ míní Juraj Ondris z SPP.

Autor: SPP CZ

Fixace ceny se může vyplatit

Zafixování ceny je zjednodušeně řečeno váš závazek, že po určitou dobu od svého dodavatele energií neodejdete. On se současně zavazuje, že vám během tohoto období dokáže držet stejnou cenu dané komodity bez ohledu na to, jaký bude její vývoj na trhu. Ztratíte tak sice obvykle nejméně na dva roky možnost libovolně přecházet k jiné společnosti, ale zase se nemusíte obávat zdražení. „Fixace se vyplatí právě tehdy, kdy je jasné, že lze očekávat bez výjimky růst cen elektřiny a plynu,“ doplňuje Juraj Ondris z SPP.

A na čem se odborníci a finanční analytici shodují, je fakt, že pokud ceny nepřestanou růst do konce letošního roku, výrazněji zdraží všichni dodavatelé elektřiny a plynu nejpozději na přelomu roku.