„Vývoj spotřeby elektřiny v naší zemi jen nepatrně osciluje kolem 60 terawatthodin ročně. Rozdíl mezi vyrobeným a spotřebovaným množstvím energie je 20 terawatthodin. To je zároveň objem našeho exportu. A to je prakticky objem elektřiny, kterou vyrobí dvě jaderné elektrárny,“ vypočítal ekonom Milan Novotný. Jenom obyvatelé České republiky vydají za elektrickou energii tři sta miliard korun ročně.

„Nejvíce z této sumy připadá na distribuci,“ poznamenal Novotný s tím, že především trendy získávání energie z uhlí nemohou být dlouhodobou strategií žádné země na světě. Celosvětovým trendem se stává výroba proudu ze slunce a větru. U nás se zatím tyto zdroje podílejí na výrobní základně jen z 11,7 %, například v Německu je to už 48 %. Třeba jadernou energii vyrábí jen 36 států a téměř polovina tuto produkci utlumuje.

Autor: Z-Group

Česko jde proti trendu

„V této oblasti jde Česká republika proti světovému trendu. My vlastně nové kapacity na výrobu energií ani nepotřebujeme,“ myslí si ekonom Novotný.

Například v Německu dosahuje podíl větrných a solárních elektráren na celkovém instalovaném výkonu podle posledních dat Eurostatu již 48 %, v Česku tvoří jen 11,7 % výrobních zdrojů.

„Česká republika stále moderním trendům spíše aktivně odolává, než aby je podporovala. Svědčí o tom i trvalý odpor vůči solárním zdrojům. Ty mohou v rámci tohoto desetiletí přispět k plnění cílů v roce 2030 až devíti terawatty, jakožto nejlevnější obnovitelný zdroj. Jeho ceny jsou dnes velmi blízké tržní ceně elektřiny. Přesto před tímto trendem aktivně zavíráme oči a hledíme do minulosti,“ říká Miroslav Lopour, manažer poradenské společnosti Deloitte pro oblast energetiky.

„Je všeobecně známo, že elektrárny, kde se spaluje uhlí, jsou jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí. Vyrobí se v nich přibližně pětačtyřicet terawatthodin elektřiny. Když si přitom uvědomíte, že asi dvacet terawatthodin vyvážíme do sousedních zemí, tak kdybychom na tento nevýhodný obchod rezignovali, významně přispějeme k ochraně naší přírody,“ tvrdí sympatizant ekologického hnutí Michal Brázdil. Česká republika se ale raději izoluje a zaostává.

Peníze nejdou výrobcům energie

Na podporu obnovitelných zdrojů energie každoročně míří finanční prostředky z kapes domácností a firem ve výši 46 miliard korun, jak udává portál OTE (operátora trhu s energií).

„Každý z nás přispívá do tohoto balíku částkou 0,5 koruny za kilowatthodinu energie, kterou spotřebuje. Průměrná domácnost spotřebuje ročně čtyři megawatthodiny elektrické energie – tedy 4000 KWh. Konkrétní čísla se mohou lišit podle výhřevů a jejich spotřeby. Našich asi 4,3 milionů domácností tak přispěje do kasičky obnovitelných zdrojů asi osmi a půl miliardami korun ročně. V porovnání s poplatkem za distribuci ve výši 31,5 miliard korun je to necelá čtvrtina. A domácnosti přitom nemají velkou spotřebu,“ uvádí ekonom Milan Novotný.

Autor: Z-Group