Ivana Petruchová (55), pečovatelka, Veselí nad Moravou

Vánoce si udělám takové, na kolik mám. Za dárky jsem dala 2500 korun, a protože budu pouze s dcerou Markétkou, tak možná dám ještě 2000 korun a vyjde to i se Silvestrem. Nejde přece vůbec o peníze.

Zažila jsem ale i takové Vánoce, kdy jsme měli večeři, pár mandarinek, zapálenou svíčku a umělý stromek a pod ním za 10 korun kapsičku pro kočky. Držely jsme se za ruce, dívaly se na svítící stromek a pouštěly vánoční rockové písničky. Krása!

Ivana Petruchová (55)
Autor: krajští zpravodajové

Michal Šimána (51), řidič, Plzeň

Kolik přesně utratím za letošní Vánoce, ještě nevím. Ale předpokládám, že to bude méně než loni. Podaruji drobnostmi blízké, žádné velké nákupy neplánuji, nákladné dary si nedáváme. Ale udělal jsem letos radost sobě, už teď jsem si koupil křovinořez.

Jana Romová (53), bez zaměstnání, Sluhy

Tím, že jsem sama na syna, tak se u nás na Vánoce kupují potřebné věci. Loni jsem utratila za dárky asi tři tisíce. Letos to bude stejně, ale jen díky pěti tisícům, které dostaneme navíc jako sirotčí důchod. Vzhledem k tomu, že jsem kvůli koronaviru přišla o brigádu a zatím novou nemám, tak se ten příspěveček docela hodí.

Jana Bohačíková (54), důchodkyně, Krmelín

My jsme si v rodinném domku po 20 letech udělali novou kuchyň, což bereme jako vánoční dárek. Na Vánoce každý rok jezdíme za dcerou na Kanárské ostrovy, kde už devět let žije. Letos se kvůli covidu nikam nejede, takže ušetřené peníze jsme dali právě za tu kuchyň. V podstatě nás tak Vánoce stojí stejně. Přesnou částku nevím, může to být asi 15 tisíc.

David Vítek (45), ředitel střední odborné školy, Jihlava

Nebudu říkat přesně kolik, ale přestože se jedná řádově o tisíce korun, nedosahuje to zdaleka poloviny toho, co jsme utratili v loňském roce. Jednoznačně se ukazuje, že není kde nakupovat. Vše po internetu nekoupíte.

David Vítek (45)
Autor: krajští zpravodajové

Jak na svátky bez dluhů?

Nákup dárků plánujte v dostatečném předstihu. Můžete tak využívat různých slev během roku a vyhnete se reklamnímu tlaku těsně před Vánocemi.

Nejdříve si na dárky stanovte rozpočet, který nesmíte překročit.

Napište si seznam lidí, které chcete obdarovat a rozdělte mezi ně svůj rozpočet. Nepodléhejte reklamnímu tlaku. I bez nejnovějšího smartphonu můžou být krásné Vánoce.

Volte dárky s vyšší přidanou hodnotou, které nejsou jen na »jedno použití«. 

Fotogalerie
6 fotografií

Vánoce se blíží: Jak jednoduše zabalit lahev?

Video
Video se připravuje ...

Vánoce se blíží: Jak jednoduše zabalit lahev?