S těmi to ale bohužel není tak jednoduché. I když to tak na první pohled vypadá, rozhodně nejde o snadnou cestu k penězům. Každá půjčka představuje závazek, který navíc nebude tak úplně zadarmo. Proto je potřeba se na něj předem připravit, a to hned v několika krocích. Které to jsou?

1. Revize vlastních prostředků

V první řadě je třeba si říct, že v momentě, kdy nastanou finanční potíže, nemusíte hned utíkat pro půjčku. V první řadě se zhluboka nadechněte a zkuste se zamyslet nad tím, jestli nemáte nějaké finanční prostředky, na které jste zapomněli. Pokud máte dostatek času, můžete se třeba porozhlédnout po bytě, jestli nemáte nějaké nepotřebné věci, které by se daly prodat - například na zděděných starožitnostech můžete vydělat pěkné peníze. Sice budete o pár kousků lehčí, ale zato zbytečně nepřeplatíte.

2. Výpočet potřebné výše půjčky

Jestliže zjistíte, že žádné další prostředky nemáte, nebo vám prostě jen na všechny výdaje nestačí, je na čase si spočítat, kolik peněz vlastne budete potřebovat. Nikdy se nevyplatí půjčovat si víc, než nutně potřebujete, jelikož to pro vás logicky znamená vyšší úrok a samozřejmě i splátky. Pokud jste nyní ve finanční tísni, stoprocentně pro vás bude jistější, když bude vaše splátka co možná nejmenší, jelikož pro vás nebude takový problém ji uhradit. 

3. Zhodnocení schopnosti splácet

Když už je řeč o výši splátek, i tady je nutné udělat určitý průzkum. Rozhodovat se pro úvěr na základě hrubých odhadů se jednoduše nevyplácí. Namísto toho je potřeba si udělat přehled o svých příjmech a především výdajích. 

Zkuste si otevřít svůj bankovní výpis za posledních pár měsíců a vypište si, kolik každý měsíc utratíte za nájemné, splátky, internet, telefon, jídlo a další běžné náklady na živobytí. Součet výdajů pak odečtěte od svých příjmů - výsledná částka je přesně tolik, kolik vám zbývá na splátku. Avšak nikdy neždímejte svůj rozpočet úplně nadoraz, pořád byste měli mít nějaké peníze v záloze.

4. Srovnání dostupných nabídek

Jakmile máte jasno v tom, jak velkou sumu potřebujete a jaké splátky zvládnete utáhnout, můžete začít hledat vhodný produkt. Tady musíme zdůraznit, že byste opravdu měli hledat a ne se spokojit jen tak s ledajakou nabídkou. Perfektní přehled o úvěrových produktech a jejich cenách si uděláte prostřednictvím stránek Hyperfinance.cz. Stačí zadat požadovanou částku, použít filtr a pak už si jen vyberete půjčku s nejvýhodnějšími podmínkami.

5. Důkladné pročtení smlouvy

Pakliže máte vybraný produkt a firma vám ho schválila, zbývá jediné - podepsat smlouvu. Než ji ale stvrdíte svým podpisem, nezapomeňte si ji pořádně přečíst, abyste věděli, co vás čeká a nemine. Obzvláště velkou pozornost věnujte výši splátek, úroků a případných poplatků a kromě toho také podmínkám předčasného splacení a tomu, jak se bude postupovat v případě opoždění se splátkou. Jestliže něčemu nebudete rozumět, určitě využijte slovníček pojmů, nebo se poraďte s někým zkušenějším.