Základem je přehled

Abyste mohli něco ušetřit, a mít tak železnou rezervu na horší časy, měli byste si nejdřív dát dohromady své příjmy a výdaje. K příjmům patří všechny finance, které k vám během měsíce „přitečou“ – váš plat, partnerův plat, výživné, příspěvky a další.

Pak si sepište své výdaje a ideálně si je rozdělte do skupin, jako si dřív lidé rozdělovali peníze do obálek. Největší výdaj bude nejspíš tvořit nájem nebo splátka hypotéky. Pak přichází na řadu jídlo, a to nejen nákupy, ale taky obědy ve školní jídelně nebo návštěvy restaurací. Další pomyslné „obálky“ může tvořit auto a všechno kolem něj (palivo, povinné ručení, případné provozní záležitosti), oblečení a obuv, zábava a cestování. A nesmí samozřejmě chybět úspory. Ty by měly podle odborníků tvořit ideálně 25 % celkového příjmu domácnosti.

Abyste hned věděli, za co jste kolik utratili a kolik vám ještě na jednotlivé skupiny výdajů v měsíci zbývá, klidně si veďte jednoduchou tabulku. Do ní si můžete naplánovat třeba i další měsíc, když víte, že budete mít nějaké větší vydání. Od něj se pak může odvíjet to ostatní. Víte, že budete muset zaplatit dítěti lyžařský výcvik nebo autoškolu? Pak se uskromníte například v nakupování oblečení nebo stravování v restauraci.

Ačkoli jsme úspory zmínili až na posledním místě, pravda je, že byste na ně neměli zapomínat. Můžete si zkusit z celkového příjmu nejdřív do tabulky naplánovat a odečíst právě zmíněnou čtvrtinu, kterou byste měli uspořit. Od toho se pak budou odvíjet další výdaje.

Jak a na čem se dá ušetřit?

Pravděpodobně nemusíme zdůrazňovat, že připravit si oběd do práce do krabičky je levnější než zaskočit s kolegy na polední menu nebo že nutně nepotřebujete hotdogovač, když si vaše dítko vyžádá hot dog jednou za půl roku. Jistě ve své domácnosti najdete pár zbytných výdajů i vy.

Radost svým přátelům a příbuzným uděláte i symbolickým dárkem nebo dárkem, který vyrobíte vlastnoručně. Co patří mezi nejoblíbenější dárky, do kterých můžete dát „kus sebe“? V domácnosti se dá ušetřit na různých věcech. A ačkoli se může jednorázový rozdíl zdát minimální, za rok si klidně můžete uspořit na dovolenou nebo aspoň parádní prodloužený víkend. Například:

·        Jedna koupel ve vaně vás vyjde zhruba na 8 korun. Sprcha na 3 koruny. Myjete se asi 30x za měsíc. A kolik vás doma je?

·        Nenechávejte v zásuvce zapojené nabíječky na telefon.

·        Větrejte krátce a intenzivně. Když necháte dlouho pootevřených více oken v bytě nebo domě, jen ztrácíte teplo, což zvlášť v zimě váš rozpočet neocení.

·        Nastavte automatické přepínání spotřebičů do režimu spánku. Třeba počítač.

·        Využívejte zbytkové teplo. Potřebují těstoviny ještě minutku vařit? Klidně vypněte plyn nebo elektřinu a nechte je dojít. Stejně tak můžete poslední kousek oblečení vyžehlit s vypnutou žehličkou.

·        Slevové akce nejsou jen pro seniory. Když v nich budete systematicky nakupovat, ušetříte opravdu dost peněz.

·        Dávejte si pozor na námrazu v lednici a mrazáku. Stačí 3 milimetry námrazy a spotřeba elektřiny takového spotřebiče stoupne i o 75 procent!

·        Ve varné konvici vařte vždy jen tolik vody, kolik zrovna potřebujete. Je zbytečné čerpat energii na dva litry vody, když si chcete zalít jeden malý čaj.

·        Vařte na více dní. Jednak ušetříte čas a nebudete muset stát každý den u plotny, jednak můžete ve větším množství zpracovat potraviny ze slevových akcí.

Možností, jak v domácnosti ušetřit, je spousta. Stačí si je uvědomovat a zařídit se podle nich.

Odklánějte peníze tam, kde je neuvidíte

Když se rozhodnete šetřit, můžete si k tomu zřídit nový účet. Na něj pak budete peníze, které chcete ušetřit, posílat hned po výplatě. Vybírat z něj přitom nebudete, protože na svém původním účtu si necháte přesnou částku na výdaje, které vás čekají. Příliš dramatické? Možná. Ale rozhodně účinné.

Neutrácejte zbytečně to, co není vaše

Jedním z pilířů zdravého a stabilního rodinného rozpočtu je nezadlužit se. Pochopitelně se může stát, že vám doslouží pračka nebo lednice. Pak, pokud nemáte rezervu, se vyplatí požádat o půjčku. Půjde totiž o nezbytný výdaj, a navíc vám zařízení vydrží i po tom, co odešlete poslední splátku. V ostatních případech je ale naprosto nevhodné si půjčovat. Zapomeňte na zadlužování se kvůli Vánocům, dovolené nebo smutným očím dětí. A pokud to opravdu spěchá, klidně si vyřiďte půjčku online  – peníze se k vám dostanou bez zbytečného chození na pobočku banky. Můžete využít i Půjčku 10+1 . Zaplatíte pouze jednu splátku navíc.

A co vy? Vykročíte do nového roku finančně zodpovědně?