Půjčky se čas od času vymknou kontrole, potom je vhodné zatočit se stávajícími podmínkami a vyjednat si u věřitele nové. S výhodnějším splácením pomůže refinancování i konsolidace. Oba produkty mohou výrazně ulevit rodinnému rozpočtu, a to díky nižším měsíčním splátkám.

Hlavní rozdíl mezi refinancováním a konsolidací

Refinancování půjčky znamená převedení půjčky od původní banky k nové, konsolidací se rozumí sloučení více závazků do jednoho. Hlavní rozdíl tedy tkví v počtu dluhů, zatímco v prvním případě je řeč pouze o jednom, v druhém případě je nutné mít alespoň dva.

Konsolidace půjček tak umožní dlužníkovi vymanit se z půjčkového kolotoče a začít splácet jednu jedinou půjčku s jednou měsíční splátkou a s minimem poplatků. Díky tomu máte zaručen přehled nad financemi, zároveň získáte možnost prodloužení doby splatnosti a navýšení celkové dlužné částky. Konsolidovat lze spotřebitelské půjčky, nebankovní úvěry, kreditní karty i kontokorenty. Počet závazků obvykle není omezen, limit se týká pouze celkové dlužné částky.

U refinancování je řeč o jedné jediné půjčce, na rozdíl od konsolidace u této služby obvykle nehrají hlavní roli finanční potíže, k převedení úvěru k jiné bance mnohdy vedou nevýhodné podmínky pro splácení. Nejčastěji je refinancování využíváno u hypoték.

Kdy refinancovat a kdy konsolidovat?

O refinancování uvažujte v situaci, kdy se potýkáte s dlouhodobou půjčkou a nejste spokojeni s podmínkami se splácením, ať už například kvůli vysoké úrokové sazbě nebo měsíční splátce, kterou váš rozpočet sotva pokrývá. Naopak na refinancování raději zapomeňte, nezvládáte-li splácení malé nebankovní online půjčky, takový závazek bývá rychle splacen a převedení ke konkurenci obvykle nic nevyřeší.

Konsolidaci půjček využijte jen tehdy, víte-li se stoprocentní jistotou, že na ní ušetříte, nebo alespoň netratíte. Pozor si dejte především na sankční poplatky za předčasné ukončení úvěrových smluv, ty totiž mohou úsporu mnohdy převýšit.

Co je potřeba k refinancování a ke konsolidaci úvěrů?

V obou případech se neobejdete bez úvěrové dokumentace těch dluhů, které chcete převést ke konkurenci nebo sloučit do jednoho. Nová banka po vás dále bude vyžadovat doklady totožnosti a potvrzení o trvalém příjmu. Díky všem dokumentů za vás vyřídí splacení půjček u původních peněžních ústavů a vaší jedinou starostí tak bude zvládnout nový splátkový kalendář.