Mýtus č. 1: Havarijní pojištění je pro nová auta

Asi nejčastější mýtus, který si lidé mezi sebou sdílí. Nové auto má každý potřebu ochránit i před „kapkami deště“, ale i starší model si zaslouží ochranu. Havarijko můžete v případě potřeby využít nejenom při dopravní nehodě, ale i v případě krádeže auta, následků živelných pohrom nebo vandalismu. Bez pojistky si budete muset zaplatit ze svého i malé oděrky, ke kterým může vaše auto přijít např. při parkování u nákupního centra. „Nabízíme variantu i pro vozidla starší šesti let, která navíc automaticky kryje všechna obvyklá rizika. Tento typ havarijního pojištění je přitom cenově velmi příznivý,“ vysvětluje Vendula Kalášová, produktová manažerka autopojištění z Generali České pojišťovny. Navíc v poslední době se nejvíce kradou právě starší auta kvůli náhradním dílům, takže je určitě o čem přemýšlet.

Mýtus č. 2: Asistenční služby mi nepomůžou

Platíte si pojištění a přitom ho využijete (naštěstí!) jen málokdy – to platí i pro asistenční služby. Je to důvod, proč jim nevěřit? Naopak, asistenční služby máte v ceně pojištění, a tak je moudré si nejen číslo na asistenci uložit do telefonu, ale také ji v případě potřeby využívat. Vy jste zákazník, vy jste pán. Pokud se vám stane dopravní nehoda a vy si nebudete vědět rady, hned volejte do své pojišťovny. Poskytnou vám veškerý servis, který bude třeba zajistit. Zároveň podle rozsahu asistence ji můžete využít, i když vám třeba dojde palivo, vybije se vám baterka nebo píchnete pneumatiku. Toto sice není v standardním balíčku, ale za pár korun navíc můžete využít i tyto možnosti. Což se při cestách může opravdu hodit. Protože takové nepříjemnosti se dějí dnes a denně.

Autor: Shutterstock

Mýtus č. 3: Je to příliš drahé

Cena v tomto případě opravdu není to nejdůležitější, co by vás mělo zajímat. Nízká cena je spojena především s nízkými pojistnými limity, omezeným využitím asistenčních služeb, špatnou dostupností smluvních servisů a pomalou rychlostí plnění. Pojištění má za úkol chránit vás před velkým finančním vydáním, pokud by se stalo na vašem autě něco opravdu nákladného. Navíc pokud to budete vy, kdo zaviní škodu nejen na svém autě, ale na jiných, může to pro rodinný rozpočet devastující situace. Proto buďte při výběru pojištění auta obezřetní. Dobře si přečtěte smlouvu a všechny podmínky plnění. Dobrá pojistka pokryje i odtah do servisu, bude vám poskytnuto náhradní vozidlo a získat můžete mnoho dalších výhod. Hledět jen na cenu rozhodně nedoporučujeme.