Zabraňte dalším škodám

Pokud vám vichřice způsobila nějakou škodu, měli byste problematické místo zabezpečit. „Je důležité, aby se škoda zbytečně nezvětšovala. Pokud je to možné, tak například proraženou střechu zakrýt, aby dovnitř nepršelo a tekoucí voda nezpůsobovala škodu třeba na vybavení domácnosti,“ říká Petr Milata, mluvčí ČSOB pojišťovny.

Bouře Sabine má oběť v Česku. Na Karlovarsku havarovalo auto, muž na místě zemřel (10.2.2020)
Autor: Police ČR

Vše vyfotografujte

Jakmile je to bezpečné, pořiďte fotodokumentaci. Vzhledem k tomu, že fotoaparát v mobilu má dnes každý, neměl by to být problém. „Vše, co je poškozené, co nejdříve sami nafoťte,“ nabádá Nela Maťašeje z Direct pojišťovny.

Nezapomeňte na detaily

Při fotografování foťte nejen celek, ale i detaily včetně jednotlivých fotografií poškozených nebo zničených předmětů. „Čím detailnější fotodokumentace, tím lépe,“ říká Ivana Buriánková z Generali České pojišťovny.

Najděte si smlouvu

Před hovorem s pojišťovnou si připravte svou pojistnou smlouvu, hlavně její číslo.

Kontaktujte pojišťovnu

S nahlášením neotálejte. Můžete využít telefon, on-line formulář na webových stránkách, případně mobilní aplikaci. „On-line nahlášení škody je nejrychlejší a nejpohodlnější způsob oznámení škodní události. Do webového formuláře můžete ihned přiložit veškeré dokumenty v elektronické podobě,“ radí Buriánková.

Poslouchejte pokyny

Operátorka na kontaktním centru vás provede krok za krokem nahlášením pojistné události, řekne vám, jaké dokumenty budete potřebovat, a sdělí vám přibližný termín návštěvy likvidátora pojistné události (většinou do druhého dne, ale v případě kalamity to může být i déle)

Dejte dohromady doklady

Jen s pojistnou smlouvou si nevystačíte. „Připravte si doklady ke zničeným a poškozených předmětům (faktury, záruční listy atd.), abyste mohli doložit jejich hodnotu pojišťovně,“ vypočítává Eva Svobodová z Uniqua pojišťovny.

Čekejte na likvidátora

V případě větších škod počítejte s návštěvou likvidátora, který zmapuje a sepíše škody přímo na místě. Jeho návštěvu můžete čekat během pár dnů. „Záleží na návalu škod, u nichž je prohlídka potřeba, ale zpravidla se koná do jednoho až dvou dnů,“ uvádí Svobodová.

Trpělivost s penězi

Likvidace pojistné události a výplata pojistného plnění může trvat pár dnů až pár týdnů. „V případě, že likvidace bude trvat déle, lze požádat o tzv. zálohu na pojistné, aby měl klient prostředky na nápravu rostředky na nápravu škod,“ radí Milata. 

Začněte napravovat škody

Jakmile máte vše nahlášené a byl u vás likvidátor, můžete začít škodu napravovat. Například pozvat stavební firmu na opravu střechy.

Video
Video se připravuje ...

Orkán Ciara si děsivě "pohazuje" s letadly: Řada pilotů nepřistála napoprvé, tenhle to navzdory vichru zvládl Reuters

 

Fotogalerie
6 fotografií