Spotřebitelské půjčky

„Spotřebáky“ jsou nejčastějším typem půjček, obzvláště ty neúčelové. Při účelové půjčce totiž musíte bance říct, k čemu peníze potřebujete. O ty neúčelové vám dneska každá dobrá banka umožní zažádat snadno a rychle po internetu. Ještě rychleji se k penězům dostanete, pokud u banky máte účet s internetovým bankovnictvím, kam vám chodí výplata. Jakmile vám úvěr schválí, peníze máte obratem na účtu a to vše s minimem administrativy. Pokud se nevyskytujete v Registru dlužníků, můžete si v normální bance půjčit už 10 000 Kč, což je lepší alternativa než nebankovní půjčka. Zpravidla do 600 000 Kč ani nepotřebujete ručitele. Bankovní „spotřebák“ vám umožní mimořádné splátky, abyste se půjčky rychleji zbavili, anebo ji dokonce můžete celou předčasné splatit. A jelikož už dávno nejsme sto let za opicemi, tak si díky online kalkulačkám sami vyberete banku, u které si půjčíte.

O neúčelovou půjčku vám každá dobrá banka umožní zažádat snadno a rychle po internetu.
Autor: Shutterstock

Kontokorent

Kontokorent je super, pokud na pár dní potřebujete zamáznout díru v rozpočtu před výplatou. Kontokorent se vám vyplatí do budoucna, i když byste z něj ani nečerpali. Pokud byste u své banky žádali o hypotéku, banka alespoň ví, jakou máte finanční morálku a případně vám nabídne ještě lepší úrok než člověku, který přijde „odnikud“. Myslete na to, že kontokorent nezná žádné bezúročné období, platíte okamžitě, jakmile z něho čerpáte.

Kontokorent se hodí, pokud potřebujete zamáznout díru v rozpočtu pár dní před výplatou.
Autor: Shutterstock

Jak kontokorent rozhodně nepoužívat?

Pokud potřebujete akutně půjčit už třeba „jen“ 10 tis. a víte, že díru v kontokorentu nezamáznete s další výplatou, ale mínus se s vámi povleče déle, rozhodně si požádejte o spotřebitelský úvěr: úroky budou nižší!

Kreditní karty

Kreditka je vlastně taková benefitní karta, na které využíváte peníze od banky a u vybraných prodejců máte levnější nákupy. Když s ní platíte, máte k dispozici určitý finanční limit. Během bezúročného období máte čas na to, abyste peníze bance vrátili zpátky a za 0 Kč na úrocích. Kreditka vám taky může přinášet bonusy ve formě příspěvků na penzijní spoření či cestovní pojištění pro celou vaši rodinu. U kreditky počítejte s tím, že za její vedení platíte měsíční poplatek. Ten závisí na tom, kolik benefitů přináší. Peníze, které vám karta při pravidelném používání ušetří, několikanásobně převyšuje poplatek.

S kreditní kartou nevybírejte z bankomatu: nevyplatí se vám to.
Autor: Shutterstock

K čemu kreditka není?

Pro kreditku platí to stejné jako u kontokorentu. Oba produkty se prodražují, pokud byste peníze nevraceli po delší dobu. Mějte na paměti, že kreditka je nejlepším pomocníkem, pokud platíte bezhotovostně a dodržujete bezúročné období. Zároveň se nejedná o platební kartu, se kterou máte přístup k vašim vlastním penězům. S kreditkou sice z bankomatu peníze vyberete, ale s tučným poplatkem. Vybrané peníze se ke všemu okamžitě úročí, na výběry se totiž nevztahuje bezúročné období.

Sloučení půjček

Život dokáže překvapit. Může se stát, že jste roky zvládali splácet své půjčky u různých bank úplně na pohodu a k tomu jste správně využívali kontokorent či kreditku. Ale najednou došlo k nepředvídatelné situaci, máte vyčerpaný kontokorent/kreditku a vám by se rázem hodilo splácet menší splátky. A proto vznikl koncept sloučení půjček: je to včasná záchrana před návštěvou vymahačů dluhů… Vaše závazky u různých společností se sloučí do jedné půjčky: jedna měsíční splátka, zaplatíte méně na úrocích a šetříte své nervy. Měsíčně vám taky zbyde více peněz. A to se počítá.

Hypotéka

V Česku si můžete vybrat z klasické či americké hypotéky. Obě hypotéky spojuje fakt, že se ručí nemovitostí. V čem se tedy liší? U klasické hypotéky dostanete peníze pouze na nákup bytu/domu, rekonstrukci či na výstavu vlastního bydlení. U americké hypotéky můžete peníze využít na cokoli. U klasické hypotéky máte nižší úrokovou sazbu než u americké. Americká hypotéka má ovšem ještě nižší úrok než spotřebitelský úvěr (ručíte totiž svou nemovitostí).

  • S americkou hypotékou získáte až 70 % z ceny nemovitosti.
  • S klasickou hypotékou získáte až 90 % z ceny nemovitosti.

V Česku si můžete vybrat z klasické či americké hypotéky.
Autor: Shutterstock

Úvěr: klíčový lidský vynález

Úvěru (a nemyslíme tím lichvu) v lidských dějinách patří stejně významné místo jako vynálezu kola. Jakto? Do středověku každá společnost fungovala vlastně tak, že si musela vystačit se zdroji, kterými zrovna dané území, rodina či jedinec disponoval. Pokud jste potřebovali koně, abyste díky němu více vydělávali, museli jste si na něj nejprve vydělat. A stejně tak to měl panovník. Pokud ale chtěl větší výnosy, než mu mohlo dát jeho království, musel zkrátka zabrat cizí území. Když se v 16. století od španělské nadvlády odtrhlo Nezávislé Nizozemí, začaly se dít věci. V Nizozemí inovovali zákony, díky kterým bylo možné zažalovat klidně i krále, pokud nesplácel své půjčky. V Nizozemí se tedy stalo bezpečnější půjčovat peníze na úrok: vyplatilo se investovat do budoucnosti.

Nizozemsko, to nejsou jen tulipány, ale i inovace v úvěrech, která spatřila světlo světa v 16. století.
Autor: Shutterstock

Investice do budoucnosti

Kdybyste tedy v Nezávislém Nizozemí potřebovali k rozjetí svého podnikání koně, mohli jste si na něj půjčit. Banka tedy investovala do vaší budoucnosti a vy jste mohli vydělávat více peněz hned a ne až kdovíkdy potom. I díky úvěru se zefektivnila ekonomika řady západoevropských států. Ty se pak mohly rozvíjet mnohem rychleji, a proto za nimi zbytek světa po dobu 5 století významně zaostával.