Na dovolené jezte pravidelně po 2,5 až 3 hodinách. Když dodržíte kratší intervaly, nebudete tak vyhládlí a lépe odoláte plným stolům.
„Každé jídlo začněte porcí ovoce nebo zeleniny. Ovoce je lepší v první polovině dne, zelenina odpoledne a večer,“ radí nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy a dodává, že základem pitného režimu je hlavně voda.
Láká vás ochutnat všechny cizokrajné speciality, co bohaté stoly nabízí? Proč ne, ale nemusíte to zvládnout při první večeři. „Nandejte si na talíř jen tolik, aby to vyšlo jako běžné jídlo. Klidně ochutnejte i více jídel, ale o to menší porce si nandejte. Mějte se na pozoru před sladkostmi a smaženými pokrmy,“ doporučuje Věra Boháčová.
Dvě vejce natvrdo
Pokud jste pozváni na večírek, dobře uděláte, když si před odchodem dáte dvě vejce natvrdo. Při pohledu na prohýbající se stoly zůstanete v klidu. „Klidně si dopřejte občerstvení s co největším podílem zeleniny, případně v kombinaci s bílkovinnými potravinami s nižším obsahem tuku – libové maso, ryby, netučné sýry,“ vysvětluje Boháčová, která doporučuje dávat si pozor i na alkohol.
„Zejména v případě, že víte, že nezůstane u jedné sklenky. Mějte na paměti jeho vysokou energetickou hodnotu. Prokládejte ho pitím vody nebo dostatečně ředěným džusem. Nezapomeňte, že kalorickou bombou jsou i alkoholické sladké koktejly, raději zůstaňte u suchého vína.“
Energii vytančete
Na ples se vydejte najedení, nabídka plesových bufetů často nepatří k nejvhodnějším. Vždyť to znáte. Klobásy, guláš, tučný sýr nebo trvanlivý salát. Nic pro dietáře. „Pokud máte ples spojený s večeří, zřekněte se moučníku, omáček a tučných pokrmů,“ navrhuje Věra Boháčová s tím, že základem pití by měla být opět voda. „A když už alkohol, tak nejlépe ředěný ve formě vinného střiku. V případě skvělého vína vodou neřeďte, to je škoda. Ale pijte ji k němu,“ říká výživová poradkyně a přidává praktickou radu: „Jestliže už jakkoli »zhřešíte«, nic si nevyčítejte. Energii se snažte vydat tancem, jste přece na plese!“
Tabulka energetických hodnot alkoholu
alkohol | množství | energie | sacharidy |
pivo světlé 10° | 0,5 l | 655 kJ | 10,5 g |
vermuth sladký | 1 dcl | 631 kJ | 15,9 g |
vaječný likér 20% | 0,5 dcl | 596 Kj | 10 g |
víno červené přírodní | 2 dcl | 550 kJ | 0,4 g |
gin 45 % | 0,5 dcl | 521 kJ | 0 g |
víno šumivé bílé - sekt | 1,5 dcl | 492 kJ | 2,1 g |
vodka 40% | 0,5 dcl | 465 kJ | 0 g |
víno bílé přírodní | 2 dcl | 452 kJ | 0,2 g |