Každý si musí důkladně rozmyslet, kolik času a osobního pohodlí redukci váhy obětuje. „Hubnutí začíná v hlavě,“ říká osobní trenérka a odbornice na výživu Ivana Davidová. „Jsou diety, které fungují zpočátku opravdu rychle a kila jdou dolů jak o život. Ano, to je fantastický začátek, ale tyhle „rychlovky“ se nedají dlouho držet, protože v nich vždycky něco chybí. A navíc, jakmile předepsaný program přestanete striktně držet, kila jsou nahoře ještě rychleji, než když jste je shazovali.“ Trenérka o tom ví své. Před lety shodila 30 kilo a nikdy je nenabrala zpět. Dnes říká: „Není těžké hodně zhubnout, ale váhu si udržet. To je pořádná fuška.“

Držte letos dietu s Bleskem

Právě proto se Blesk rozhodl přijít letos se seriálem, který vás vybaví účinnými dietními radami od odborníků. Jde totiž o to, abyste zhubli. Sice pomaleji, ale zdravě a natrvalo.

A abyste v tom nebyli sami, vybrali jsme pro vás 5 odvážných soutěžících, kteří se rozhodli shazovat svá kila pod přísným dohledem trenérů a poradců přímo před zraky vás, čtenářů.

Ptejte se, ptejte se a zase se ptejte

I když si asi myslíte, že o hubnutí víte už všechno, nemusí to tak být. Blesk vás proto vyzývá, abyste posílali své dotazy na téma dieta a ptali se i na sebetriviálnější otázky. Na vše vám odpoví lidé, kteří se hubnutí věnují profesionálně dlouhá léta. Dotazy posílejte na: iva.dvorakova@blesk.cz

5 statečných hubne s Bleskem! Dokážete to i vy!

Milena Luková (26), Praha, výška: 165 cm, váha: 96 kg

Milena Luková z Prahy, 96 kg
Autor: Foto Blesk
Paní Milena je maminkou osmnáctiměsíčního syna, se kterým je na mateřské dovolené. „Vyzkoušela jsem už všechno možné,“ říká. „Hladovku, hubnoucí preparáty, cvičení a nikdy jsem nebyla úspěšná.“ Milena bude snižovat váhu pod dohledem Zdeňky Sládečkové z Klubu Diana. „U nás se váha redukuje metodou skupinového hubnutí. Milena bude chodit do kurzu, provedeme jí vyšetření a také bude pravidelně cvičit,“ vysvětluje Sládečková. Žádný přesný jídelníček v kurzech Milena nedostane. „Podle mé letité zkušenosti předepsané jídelníčky k trvalému zhubnutí nikdy nevedou, tvrdí Zdeňka Sládečková. „Vyjdeme z jejího dosavadního jídelního způsobu. Upravíme ho postupně na redukční tak, aby stále vyhovoval a chutnal jí samotné, aby nestrádala.“

 

Hana Nitrová (50), Praha, výška: 172 cm, váha: 93 kg

Hana Nitrová z Prahy, 93 kg
Autor: Foto Blesk
Před pěti lety paní Hana zhubla díky jednomu dietnímu programu za dva měsíce 12 kg. „Jenže během dvou let se mi váha vrátila zpět,“ říká zklamaně Hana. Sama přiznává, že zhubnout se vždy snažila úpravou stravy, ale ne pohybem. A právě proto se jí ujala trenérka a odbornice na výživu Ivana Davidová, která sází hlavně na fyzickou aktivitu. „Hned od začátku Haně naordinuji hlavně pohyb. Pro ni bude ideální pilates,“ tvrdí Davidová. „Je to soubor cviků, které se zaměřují na posílení hlubokých zádových a břišních svalů. Nezáleží na věku ani zdatnosti, je zkrátka pro všechny, kteří chtějí zlepšit kondici a postavu. Chtěla bych, aby si Hana oblíbila cvičení a stalo se pevnou součástí jejího života,“ přeje si Ivana Davidová.

Veronika Houdková (21), Praha, výška: 176 cm, váha: 82 kg

Veronika Houdková z Prahy, váha 82 kg
Autor: Foto Blesk
Přestože Veronika je velmi mladá, diet už držela mnoho. Rozhodla se, že zhubne jednou provždy, protože už dnes má zdravotní potíže, o kterých si myslí, že souvisejí s váhou. „Toužím po tom obléknout si v létě krásné plavky a vyrazit na pláž,“ svěřuje se Veronika s tím, že by se nerada za 3 roky dopracovala ke 100 kilům a počáteční artróze a cukrovce. Veroniku bude při hubnutí vést Jana Servátková z Family Fitness Olgy Šípkové. „Nejprve ji vyšetřím na přístroji In Body, abych zjistila, kolik má množství tuku, svalů, vody v těle a sestavíme spolu jídelníček,“ vysvětluje trenérka Jana. „Ráda bych, aby Veronika ke mně chodila cvičit minimálně 2x týdně. Zaměřím se na zpevňování středu těla a poté na aerobní aktivitu. Bude nutné, aby Veronika cvičila i doma,“ plánuje trenérka.

 

Radek Konupčík (34), Ostrava, výška: 188 cm, váha: 127 kg

Radek Konupčík z Ostravy, váha 127 kg
Autor: Foto Blesk
Muže v soutěži zastupuje pan Radek. Na rozdíl od všech žen nemá s dietami žádné zkušenosti. Přihlásil se, protože už má kvůli váze zdravotní problémy. „Bolí mě záda a klouby,“ svěřil se Radek. „Také bych chtěl udělat radost své ženě a váhu rád stáhl na 90 kg. Tolik jsem měl, když jsme se poznali.“ Pana Radka čeká vstupní konzultace a vyšetření ve společnosti Svět zdraví. „Cílem je získat podrobné údaje o váze, poměr tuku, svaloviny, vody a také metabolický věk,“ vysvětluje Andrea Smidtová, která bude mít Radka na starost. „Díky systému tzv. nutriční typologie určím jeho typ metabolismu a ušiji mu jídelníček na míru. Chtěla bych ho naučit správnému způsobu stravování. Řeknu mu, které potraviny jeho organismu a hubnutí nesvědčí a které mu naopak prospívají,“ dodává Schmidtová.

 

 

Petra Skálová (32), Brandýs nad Labem, výška: 175 cm, váha: 126 kg

Paní Petra už má s dietami bohaté zkušenosti, ale nikdy se jí nedařilo. „Vyzkoušela jsem už tukožroutské polévky, dietu podle Štefana Margity i hladovění,“ říká Petra. Na Petru bude dohlížet Dana Šímová ze Světa zdraví. „Zpočátku klientka absolvuje vstupní konzultaci, kdy zjistíme základní diagnostiku na speciální váze, která nám ukáže celkovou hmotnost, množství tělesného tuku a množství svalové hmoty,“ vysvětluje Šímová. Ta vyplní s Petrou speciální dotazník, podle kterého zjistí, jaký je Petra metabolický typ. „Podle toho sestavím přehled vhodných a nevhodných potravin a zapracuji je do jídelníčku,“ vysvětluje Šímová s tím, že klientka bude chodit na pravidelné kontroly.

 

 

 

 

Fotogalerie
5 fotografií