Časopis Svět motorů se zapsal do historie. Po měsících ladění a příprav přišrouboval na jedno z nejrychlejších kombi planety Audi RS6 Avant nejrychlejšího českého lyžaře Radima Palána. A na letišti v Panenském Týnci se s ním závodník Filip Salaquarda rozjel 208,22 km/h.

Jde o nový světový rekord na střeše sériově vyráběného automobilu. Vše proběhlo pod dohledem agentury Dobrý den, která registruje česká maxima a vydává Českou knihu rekordů. Odteď v ní figuruje i kousek Radima Palána a Světa motorů.

David Šprincl, organizátor akce:

Jsem pyšný, že se vše povedlo, protože upřímně: pro 99,9 % lidí by šlo o hazard se životem. Ale chystali jsme se na celou akci poctivě, se vší profesionalitou, nemohli jsme pro bezpečnost udělat víc.

Filip Salaquarda, závodník a řidič Audi RS6 Avant:

Musím říct, že jsem fakt cítil adrenalin, ale Radim musel cítit ještě mnohem větší. Mezi námi to bylo hlavně o sladění: mě jako řidiče a Radima na střeše. Vychytat to tak, abychom zbytečně nezrychlovali, zbytečně nebrzdili. A to se povedlo dokonale.

Radim Palán, lyžař:

Zásadní, řekl bych dokonce kriticky zásadní, bylo držet tempo s rychle se zrychlujícím autem pod nohama. Bylo to jiné než na sněhu. Na něm vnímám zrychlení v horní polovině těla. Zato na autě ve spodní. Na obrovské zrychlení jsem zvyklý. Vždyť na kopci zažívám něco podobného jako piloti ve formuli 1.

Jak se myšlenka rekordu zrodila a jak celý den na letišti v Panenském Týnci probíhal, uvidíte dnes večer v televizním Světě motorů od 20:30 na stanici Nova Action.

Fotogalerie
10 fotografií