Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Otrava řeky Bečva: Soud vynesl verdikt, trest neuložil. Ministr Hladík toho lituje

Aktualizováno -
23. října 2023
18:28
Autor: ČTK - 
23. října 2023
13:55

Otravu řeky Bečvy, při které v září 2020 zahynulo přes 39 tun ryb, způsobila společnost Energoaqua. Rozhodl o tom dnes vsetínský okresní soud, trest ale firmě neuložil a ředitele podniku Oldřicha Havelku zprostil obžaloby. Firma se při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Soudkyně četla odůvodnění rozsudku devět hodin.  Žalobce se odvolá proti zprošťujícímu rozsudku v případě ředitele firmy Energoaqua, proti usnesení týkajícímu se podniku podá stížnost. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) lituje, že soud nedokázal najít viníka a uložit patřičný trest. Doufá, že příště už se podobný chaos jako při otravě Bečvy nebude opakovat.

Podle státního zástupce způsobila Energoaqua znečištění Bečvy jedovatými kyanidy a šestimocným chromem nejméně na 37 kilometrech řeky. Zatím není jasné, jak se žalobce k rozsudku postaví. Čeká se, až soudkyně odpoledne dočte odůvodnění.

„Soud dospěl k tomu, že společnost Energoaqua způsobila havárii na řece Bečvě,“ uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Ludmila Gerlová.

Za zásadní důkazy, že ryby otrávily kyanidy, považuje soud znalecké posudky, videa, fotografie, odborná vyjádření nebo výpovědi svědků. Nepodařilo se však zjistit, co přesně se v podniku před otravou řeky stalo. Právnická osoba podle soudkyně není v tomto případě objektivně trestně odpovědná.

V případě ředitele Havelky soud rozhodl, že žalovaná věc není trestným činem. Obžaloba Havelkovi mimo jiné kladla za vinu, že jeho přičiněním firma neoprávněně nakládala s kyanidy jako s odpadními vodami a nikoliv jako s odpady.

Podle státního zástupce též neoprávněně rozhodl o změně využívání lagun ve firmě Energoaqua, které tak nemohly zastavit případný únik nedostatečně vyčištěných vod do řeky. Obě změny však schválily orgány státní správy, a nelze tedy za ně podle rozsudku ředitele podniku kriminalizovat.

Požadovali pokutu 21 milionů

Státní zástupce firmě Energoaqua navrhoval uložit peněžitý trest 21 milionů korun. Pro Havelku žádal podmíněný trest zhruba ve třetině zákonné trestní sazby a pokutu milion korun. Obžalovaní i jejich obhájce požadovali zproštění obžaloby. Neexistuje podle nich žádný důkaz, který by svědčil o vině společnosti a jejího ředitele.

Společnost Energoaqua spravuje tovární areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde zajišťuje i čištění odpadních vod. Z areálu vytékají přes 13 kilometrů dlouhým kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy.

Podle obžaloby se znečištění do řeky dostalo právě tímto kanálem. Zástupci firmy to odmítli. První ryby podle nich začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od této vyústi, je tedy podle nich vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla Energoaqua.

Za pravdu jim dávají i někteří vědci a rybáři. Stanislav Pernický, který stojí v čele místní organizace Českého rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou, se dnes pozastavil nad odůvodněním rozsudku. Je v něm podle něj řada nepřesností.

„Myslel jsem, že zvítězí na plné čáře spravedlnost a že se pravda ukáže, ale nejsem o tom přesvědčen,“ řekl Pernický. Logicky není možné, aby chemikálie vnikly do řeky na Juřince, ryby 3,5 kilometru ještě žily a „pak spáchaly harakiri“, řekl místní rybář, který po otravě se svými kolegy odklízel mrtvé ryby z řeky.

Firmu z Agrofertu jako původce vyloučili

Blíže místu úhynu prvních ryb má výusť například valašskomeziříčská chemička Deza z holdingu Agrofert. Soud ji však jako možného původce havárie s odkazem na znalecké posudky vyloučil.

Havelka po dnešním vynesení rozsudku znovu odmítl, že by společnost havárii způsobila. Novinářům řekl, že pro to neexistuje žádný důkaz. Verdikt soudu, že havárii způsobila Energoaqua, Havelku zaskočil.

„Nedostal jsem jediný důkaz, že by to udělali. A jestliže paní soudkyně má nějaké důkazy, které k tomu svědčí, tak já je neznám, a nebo jsem je špatně pochopil,“ poznamenal.

Hladík: Podobný chaos se nesmí opakovat

Ministr Hladík rozhodnutí soudu respektuje, vyjádřil ale politování nad tím, že soud nedokázal najít viníka a uložit odpovídající trest. Je podle něj podstatné, aby se podobné události na českých řekách už neopakovaly. Má k tomu přispět novela vodního zákona, která zavádí povinnost kontinuálního monitoringu pro potenciální znečišťovatele a rozdělení kompetencí při vyšetřování podobných havárií.

„Je důležité, aby každý přesně věděl, co má dělat, a podobný chaos jako při havárii na Bečvě se neopakoval,“ uvedl na dotaz ČTK Hladík.

ČIŽP, která má podle soudu prověřit firmu Energoaqua pro možný přestupek, podle své mluvčí Miriam Loužecké podnikne veškeré zákonné kroky, jakmile dostane pravomocný písemný rozsudek. Do té doby nebude záležitost komentovat.

Video  Katastrofa na Bečvě: Nic se nezametá pod koberec, bránil se někdejší ministr Brabec opozici.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

roxin ( 24. října 2023 14:11 )

Když přišli na to že Babiš s tím neměl nic společného tak soud byl zbytečný a proto soud nemusel vynášet verdikt. Tak se to dělá jen Babiše HLÍDAT A KDYŽ TAK ZAKROČIT.

sekebo ( 24. října 2023 11:26 )

Rybáři, kteří vytahovali uhynulé ryby se nechali slyšet, že k úhynu docházelo cca 3,5 km za vyústěním kanálu Energoaqua, ale kousek za vyústěním kanálu z Dezy. Při vytahování ryb cítili "zápach"", jako v nemocnici a shodou okolností před touto pohromou byl zjištěn únik Fenolu v Deze. Světe div se, Fenol prý smrdí, jako desinfekční prostředky v nemocnici. Vůbec nezávidím mladé soudkyni, protože ta dostala "nějaké podklady" od vyšetřovatelů.

zfloyd ( 23. října 2023 21:13 )

Když už to opravdu nešlo hodit na Babišovu firmu , tak už jsou každýmu pětikolákovi
40 tun mrtvých ryb u pr..dele

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa