Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

8 Mynářových hříchů: Skartovaná tajemství, odstřel zvěře, hladové prase i VIP u klenotů

  • Autor: amb,David Polák - 
    3. 3. 2023
    05:00

    Myslivci ze Slavnosti sněženek jsou proti němu žabaři. Oni měli na kontě jednoho chudáka divočáka. To hradní kancléř Vratislav Mynář (55) podle záznamů ulovil dva jeleny evropské, čtyři siky japonské, dva daňky skvrnité, dva muflony a jednoho srnce. Celkem za 258 000 tisíc. Kde? V lánské oboře! Na lovy ho totiž nezval prezident, ale tehdejší šéf Lesní správy Lány Miloš Balák.Končící hradní kancléř toho má však na triku víc.. Bez povolení vypouštěl odpadní vody do potoka, u katarského emíra kopal za svůj oblíbený fotbalový klub, nechal si ze své pozice do Osvětiman vozit stan i borovice. Připomeňte si osm jeho průšvihů a kontroverzí.

    „Já mám informaci ze čtvrtečního rána, že to prase zřejmě pojde nebo zdechne, jak se u nás říká, a najednou musím narychlo udělat zabijačku,“ říkal Vratislav Mynář, když se zjistilo, že přes covidový zákaz shromažďování uspořádal zabijačku. Postavil se za něj tehdy i končící prezident Miloš Zeman. Zatímco Mynář tvrdil, že zabité prase bylo nemocné, Zeman prohlásil, že bylo hladové a zemřelo by.

    Naposled Mynář zaplnil titulky médií kvůli odlovu zvěře v Lánské oboře. Ulovil tam jeleny, daňky, srnce i muflony, přičemž měl trofeje pravděpodobně i ve svém vyhořelém osvětimanském srubu. Mynáře ve funkci brzy nahradí Jana Vohralíková a my přinášíme ohlédnutí za tím, co Mynář jako kancléř „stihl“.

    Video  Mynář neoprávněně lovil v Lánech! Pavel vyvětral motorku a připustil odvolání šéfa ČNB.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, ČTK
    Video se připravuje ...

  • 1.Odpady vypouštěl do potoka

    Vratislava Mynáře za prohřešky několikrát pokárala Česká inspekce životního prostředí. V roce 2019 hradní kancléř dostal pokutu 40 tisíc, protože ze své osvětimanské hospody Na Srubu, která později vyhořela, vypouštěl odpadní vody. Bez povolení vodoprávního úřadu tekly přímo do potoka Hruškovice! Sám Mynář pak tvrdil, že o pokutě nic neví.

    Ze svého načerno založeného rybníka pak na stejném místě zasněžoval svou sjezdovku Ski areál Osvětimany. Tím se ale v září roku 2020 opět provinil proti životnímu prostředí, jak zjistila inspekce. Za předchozí tři roky totiž nelegálně odebral minimálně 5 milionů litrů vody a dostal za to rekordní pokutu 300 tisíc korun. Mynář tvrdil, že k tomu měl povolení od správce toku.

    Za stejnou chybu měl zaplatit ještě 57 tisíc korun v prosinci roku 2020. Výši ale označila jeho firma O.L.G.A. za „šikanózní“. Zasněžovala prý jen na zkoušku, což mělo mít na životní prostředí mizivý dopad. Pokuta byla snížena o 20 tisíc, protože výpočet množství vyprodukovaného sněhu opravdu neseděl. Sama Mynářova firma přiznala, že lákala lyžaře na více sněhu, než jim pak poskytla, uvedl iROZHLAS.

    Lyžařský areál v Osvětimanech. Mynářovi patří i srub na jezdovce. Lyžařský areál v Osvětimanech. Mynářovi patří i srub na jezdovce. | Profimedia

  • 2.Zabijačka v lockdownu: „Prase by umřelo hlady,“ řekl Zeman

    V dubnu 2020 pro Čechy platil nouzový stav a zákaz shlukování, lidé mohli chodit ven jen ve dvou. To ale Mynářovi nebránilo v tom, aby uspořádal ve své hospodě Na Srubu v Osvětimanech zabijačku, které se zúčastnilo šest lidí - „řezník plus čtyři nebo pět,“ uvedl kancléř. Mezi nimi i starosta obce Aleš Pfeffer. Prý si jen během pár hodin v rouškách a rozestupech rozhodili maso, o jitrnice nebo dvoudenní zabijačku nešlo.

    Ostatně bylo prý prase stejně nemocné a zemřelo by, tvrdil Mynář. Nebylo ho čím krmit kvůli zavřené restauraci, a když pro něj koupili šrot, přestalo podle jeho slov jíst. „Já mám informaci ze čtvrtečního rána, že to prase zřejmě pojde nebo zdechne, jak se u nás říká, a najednou musím narychlo udělat zabijačku,“ sdělil kancléř.

    Krajská stanice ale nic nevěděla. „Za dodržení hygienických podmínek by zabijačka byla možná pouze pro členy domácnosti,“ napsala tehdy Blesk Zprávám Vendula Ševčíková z hygienické stanice Zlínského kraje. Mynář se hájil tím, že speciálně jemu a dalším přijela doktorka udělat testy na covid.

    „Za normálních okolností zabijačka není žádný problém, a pokud vím, tak vláda říká, že do práce se může chodit,“ uváděl kancléř. Zaplacenou firmu na bourání prasete ale neměl. „To se tak u nás na vesnici nedělá,“ dodal s úsměvem. Zastal se ho tehdy Miloš Zeman, který situaci komentoval: „Prase nemocné nebylo, prase bylo hladové proto, že penzion je zavřený, takže zbytky potravin, kterými se zvíře krmilo, nejsou a prase by umřelo hlady.“

    Přestože tvrdil, že prase měli soukromě „mnoho let“, nebylo registrované, a tak Mynář dostal pokutu 1300 korun od Státní veterinární správy za neregistrování prasete.

    Prase (ilustrační foto) Prase (ilustrační foto) | Reuters

  • 3.Mynář u šejků lobboval za FC Slovácko?

    Přestože Mynář tvrdil, že s fotbalovým klubem FC Slovácko nemá nic společného, lobboval za něj u katarských šejků. Šanci prosadit vlastní zájmy využil při mezistátním jednání, na kterém měl Česko „zachraňovat před plynovou krizí“.

    Mynář do Kataru cestoval v březnu 2022, katarský emír pak do Prahy zamířil v říjnu. Rychle se ale vrátil, když ho odmítli na právě probíhajícím summitu EU.

    Řešit měl údajně v souvislosti s Katarem i rozdělení peněz z katarského investičního fondu. Otázkou je, zda půjdou do FC Slovácko, k němuž má Mynář blízko, nebo do Slavie, kde ho zase pojí přátelství s jejím předsedou Jaroslavem Tvrdíkem. „Jestli Vráťa zjistí, že jsme jednali o čemkoli kolem fotbalu, a Slovácko nebylo na prvním místě, to raději skočím z okna,“ měl říct podle Seznam Zpráv Tvrdík.

    Za FC Slovácko prosil Mynář také v roce 2018 - podle ČTK narušil regulérnost soutěže. Údajně žádal bývalého předsedu Fotbalové asociace ČR Romana Berbra o podporu nebo ochranu FC Slovácka před rozhodčími. Jihomoravští fotbalisté tehdy bojovali o záchranu v první lize. Mynář dostal peněžitý trest a dvouletý zákaz aktivit spojených s Fotbalovou asociací ČR.

    Prezident Miloš Zeman a katarský emír Tamim bin Hamad Sání Prezident Miloš Zeman a katarský emír Tamim bin Hamad Sání | Kancelář prezidenta republiky

  • 4.„Náhodou“ skartoval tajné dokumenty k Vrběticím

    Pražský hrad skartoval tajný dokument ke kauze Vrbětice - v roce 2014 tam vybuchly dva muniční sklady a zemřeli dva lidé, zapojeni do toho byli ruští agenti. Hradní dokument chtěla do rukou dostat policie, aby zjistila, zda na něm nejsou otisky prstů nepovolaných, například lidí bez bezpečnostní prověrky, mezi které patřil i Mynář.

    Skartace 676 dokumentů proběhla neobvykle rychle, nakonec byly „náhodou“ zničeny další dva dokumenty. Mezi nimi zpráva u kauzy, kde stále probíhalo vyšetřování.

    Zničení tajných dokumentů na Hradě v listopadu 2021 přitom nařídil právě Mynář. Sám hradní kancléř se následně ohradil prohlášením, že skartaci konkrétního dokumentu nařídit nemůže. Dvě novější zprávy prý byly „zničeny“ omylem, řekly pracovnice Hradu. Za případ skartování tajných dokumentů Ministerstvo vnitra udělilo Kanceláři prezidenta republiky v roce 2022 pokutu 60 tisíc korun, snížena pak byla na 30 tisíc korun.

    Policie v současnosti případ úniku informací ze spisu o Vrběticích odložila, neměla dost podkladů.

    Výbuch muničního skladu ve Vrběticích Výbuch muničního skladu ve Vrběticích | Blesk.cz - Slávka Červená

  • 5.Doprava Hrad s.r.o. dovezla párty stan i stromky

    Loni Mynářovi vyhořel v Osvětimanech srub, letos v zimě tam místo něj vyrostl párty stan. Dovézt si ho však kancléř nechal přímo z Hradu, přestože si ho mohl vypůjčit i od mnohem bližších firem.

    Když to zjistili novináři Seznam Zpráv, uprostřed dne Mynář nechal stan sbalit. Přestože stál na místě od prosince, v lednu ho prý nechal narychlo odvézt kvůli tomu, že s ním lyžaři nebyli spokojení. Když po něm chtěli novináři podklady o zaplacení, vykrucoval se.

    Posléze stejní novináři zjistili, že Mynář nechal hradním náklaďákem, který využil i pro dopravu stanu, přivézt do Osvětiman také borovice. Stejný dodavatel stromků pak získal zakázku na dodání stromků i do Lán. Jde o další podezření, že kancléř z veřejných peněz podniká na Moravě. Mynář záležitost se stromky nerozváděl. Podle zdroje z Hradu účet za stromy dostal Hrad.

    Restauraci Vratislava Mynáře v Osvětimanech zničil požár (29. 3. 2022). Restauraci Vratislava Mynáře v Osvětimanech zničil požár (29. 3. 2022). | Blesk:Slávka Červená

  • 6.V Lánech lovil jeleny, daňky i muflony

    11 kusů trofejní zvěře - takhle si Mynář od roku 2019 do roku 2021 zalovil v Lánské oboře. Opět v rozporu s pravidly, protože ho na lov nepozval prezident Zeman, ale tehdejší šéf Lesní správy Miloš Balák. Podle zřizovací listiny je přitom hlavní činností Lesní správy Lány zabezpečování služeb spojených s provozováním myslivosti, rybolovu a rekreace pro prezidenta a jeho hosty, případně ostatní ústavní činitele.

    Mynář ulovil dva jeleny evropské, čtyři siky japonské, dva daňky skvrnité, dva muflony a jednoho srnce, uvedl záznam. Stát to přitom mělo čtvrt milionu korun, přičemž tato cena zahrnuje hodnotu zvěře, lovecký doprovod, organizaci lovu a preparaci trofejí. Mynář v Lánech pravděpodobně lovil i dříve, ve svém nyní vyhořelém srubu měl totiž trofeje, uvedly Seznam Zprávy.

    Vratislav Mynář na odlovu zvěře (koláž) Vratislav Mynář na odlovu zvěře (koláž) | Blesk

  • 7.Chtěl vrátit neoprávněnou dotaci. Měl ale podmínku!

    Začátkem roku 2023 se Mynář neúspěšně pokusil vymanit z dalšího svého hříchu, tedy vrátit šestimilionovou dotaci na svůj penzion. Ten předtím nechal hned dvakrát zadotovat, čímž čelí obvinění z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Od začátku roku 2021 je kvůli druhé dotaci stíhán.

    Podle Deníku N za vrácení peněz na oplátku chtěl, aby Ministerstvo financí přestalo v případu vystupovat jako poškozená strana. Ministerstvo financí situaci nekomentovalo, uvedl Deník N.

    Mynář v Osvětimanech v roce 2016 Mynář v Osvětimanech v roce 2016 | Profimedia

  • 8.VIP bez čekání

    Výstavu korunovačních klenotů vždy provází obrovský zájem veřejnosti. Lidé si vždy musí vystát mnohahodinové fronty, aby mohli korunu, žezlo a jablko spatřit na vlastní oči. Vše se totiž vystavuje pouze při významných událostech. Stejné to bylo i letos v lednu.

    Po zavírací době pro veřejnost si ovšem letos klenoty mohly prohlédnout osobnosti z řad české politiky, aniž by musely stát ve frontě. Mynář jim totiž zajistil soukromou prohlídku klenotů. Podle bývalých zaměstnanců Hradu šlo o běžnou praxi, kterou kancléř zavedl.

    Výstava korunovačních klenotů v chrámu sv. Víta (17. ledna 2023) Výstava korunovačních klenotů v chrámu sv. Víta (17. ledna 2023) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

2358abc ( 4. dubna 2023 14:06 )

Podle toho jak pises to vypada, ze mas nejake tajne zdroje o kterych nikdo nevi, Muzes sem prosim napsat aspon jmeno jednoho velkeho zlodeje na ktereho si netroufame, to by opravdu bylo zajimave. No a opravdovy zlodej a tajtrdlik v jednom byl Mynar a jenom doufam, ze bude bude sedet za ty svoje zlodejny a podvody, v nekterym ceskym kriminala a to na hodne dlouho!

Květoslava Velanova ( 3. března 2023 15:51 )

Říká se " své ke svému" .

Květoslava Velanova ( 3. března 2023 15:49 )

Pavlík do obory přijede na tom svém BMW nebo co to má. Mynář - toho patřį zavřít za katr na hodně dlouho,ale nejdříve mu zabavit veškerý majetek,ale ani ten by nestačil na pokrytí jeho zlodějen. My s odpuštěnįm "žereme " kuřata z Polska se salmoneló a jemu se zachtělo divočinky

picoda ( 3. března 2023 12:40 )

Lomikel ( 3. března 2023 11:29 )

jsi pomýlená Verko...
Skartoval správně, za skartaci zaslouží pochvalu a finanční odměnu od tří mega výš..
Nedali mu na NBÚ prověrku, tak všechny tajné spisy prohnal skarťákem, aby nic nevěděl, nic neznal a tak nemohl porušit zákon o utajovaných informacích.
A to se musí ocenit, pochválit, vyznamenat..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa