Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pokuta pro Zemanův Hrad! Kolik zaplatí za skartaci tajných dokumentů k Vrběticím?

Aktualizováno -
13. prosince 2022
12:38
Autor: ČTK, swp - 
13. prosince 2022
12:15

Ministerstvo vnitra udělilo Kanceláři prezidenta republiky (KPR) pokutu 60 000 korun za případ skartování tajných dokumentů. Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál. Národní archiv o pokutě rozhodl v září, Pražský hrad se proti verdiktu odvolal. Záležitostí se proto zabývalo ministerstvo vnitra. KPR hrozila pokuta až 200 000 korun. Hrad v minulosti opakovaně odmítl, že by porušil zákon.

Vnitro v rozhodnutí uvedlo, že KPR za spáchané přestupky musí do 30 dnů po nabytí právní moci zaplatit pokutu 60 000 korun. Výši pokuty úřad snížil o 30 000 korun. Povahu přestupků ministerstvo neupřesnilo.

Podle rozhodnutí úřadu, které Radiožurnál zveřejnil, KPR „si je vědoma své viny a odpovědnosti“ za dva spáchané přestupky.

Národní archiv zahájil přestupkové řízení s KPR na konci června. Podnět mu dal Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), který na Hradě na konci února kontroloval nakládání s utajovanými informacemi.

Rozhodnutí o přestupku při nakládání s tajnými dokumenty vydal Národní archiv 13. září. O dva týdny později se proti němu Hrad odvolal.

Mynář koncem loňského listopadu podle médií nařídil skartaci tajných dokumentů. Mezi písemnostmi, které byly zničeny podle předpisů, se ocitly i dvě novější zprávy. Podle pracovnic Pražského hradu se tak stalo omylem.

To, že byl tajný dokument skartován, zjistila Národní centrála proti organizovanému zločinu. Její detektivové přišli na Pražský hrad zkontrolovat, zda někdo neoprávněně nemanipuloval se zprávou o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku, ze kterého české tajné služby podezřívají příslušníky ruské tajné služby GRU.

Mynář: Kancelář přijala nápravná opatření

„Ministerstvo vnitra se zabývalo vedením celé spisové služby, zejména částí neutajovaných písemností. Uznalo polehčující okolnosti a vyhovělo řadě našich námitek,“ uvedl dnes pro ČTK Mynář. KPR podle něj okamžitě přijala nápravná opatření v oblasti vnitřních směrnic.

Nejde však o jediný případ, kdy KPR čelila problémům kvůli nakládání s dokumenty.

V červenci Český rozhlas-Radiožurnál uvedl, že zaměstnanec zahraničního odboru Pražského hradu dostal čtyřtisícovou pokutu od NBÚ, protože do manipulační knihy nezaznamenal dokument týkající se setkání ředitele zahraničního odboru Hradu Rudolfa Jindráka s bývalou čínskou velvyslankyní v Česku Ma Kche-čchin. Pracovník pokutu zaplatil, informoval rozhlas.

Video  Vratislav Mynář promluvil před výslechem na policii  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Jiřina Lindová ( 13. prosince 2022 17:21 )

Trapnost nad trapnost a účelovost. Pokuta stejně půjde z peněz daňových poplatníků.

54231 ( 13. prosince 2022 16:48 )

Z jejich kapes to nepujde,tak jak pouzil 6 mega na svoji stavbu z penez danovych poplatniku,tak to udelaj opet,lidi to zaplati.

Jaryn19 ( 13. prosince 2022 14:41 )

Mynář nenechává otisky, protože když na něco sáhne, tak to již nevrátí...kdo ví, co se skartovalo

Jaryn19 ( 13. prosince 2022 14:26 )

hradní posádka se tak chová, že hrad je jejich. Také si ho nechali opevnit a hlídat, aby jim tam zas někdo nevyvěsil ten správný červený prapor

Jaryn19 ( 13. prosince 2022 14:24 )

náš "drahý" kancléř. Jeho působení na hradě vyjde náš stát velmi draho, stejně jako pořádání cest do zahraničí pro sponzory SPOZ. Mynář umí utrácet cizí peníze pro svůj prospěch

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa