Podívejte se na několik zásad bezpečného cestování autem, na které byste při svých toulkách po světě neměli zapomínat, a které mohou výrazně ovlivnit celkový požitek z jízdy.

Pásy za všech okolností

Bezpečnost by u nás měla být vždy na prvním místě a nemyslí se tím jen to, abychom měli zapnuté pásy. Bezpečí velmi úzce souvisí také s tím, nakolik pohodlně se nám cestuje. Neměli bychom cestovat bez zapnutých bezpečnostních pásů, a to ani kvůli větším zavazadlům, která jsou v autě nevhodně poskládána. Měli bychom tak být připoutáni i v případě, kdy je to kvůli nákladu „skoro nemožné“. Před vkládáním nákladu je také důležité uvažovat nad tím, zda budeme využívat dětské autosedačky, kterou musíme nainstalovat jako první.

Jak uložit zavazadla?

Řidič by pod svým sedadlem neměl mít nic, co by ho mohlo omezovat při řízení, a to ani drobné předměty. Veškeré věci bychom měli mít ideálně v prostoru, který je pro ně určen – kufr.

Dbáme přitom na to, abychom ty nejtěžší kufry a jiné předměty dávali naspod, teprve na ně věci lehčí/menší. Nejlépe uděláme, pokud budou všechna zavazadla v kufru, měli bychom se tak vyhnout situacím, kdy si kvůli nedostatku volného prostoru ukládáme věci do prostoru cestujících. Nejen, že to může být velmi obtěžující a nekomfortní, ale rovněž i nebezpečné. Při prudkém brždění by tak mohly předměty ze zadních sedadel vletět dopředu k řidiči a spolujezdci.

Problém může nastat také v případě, kdy jsou jednotlivá zavazadla natolik vysoká, kdy převyšují i zadní sedáky automobilu a brání řidiči ve výhledu. Rovněž tím také zvyšujeme riziko toho, že budou tato „nadbytečná“ zavazadla vymrštěna dopředu v případě prudkého brždění. Abychom se podobným situacím úspěšně vyhnuli a nikoho tak neohrožovali, můžeme využít různých střešních nosičů (tzv. „rakví“), případně pak vozíku za auto.

Náklad na střeše

Zavazadla a další věci bychom měli umisťovat jen do bezpečných střešních boxů a neměli bychom zde nakládat více, než je v rámci našeho vozidla žádoucí. V případě přeplnění by totiž mohl náklad při brždění padat směrem dolů k oknu řidiče a nehoda je na světě!

Telefony a klíče na palubní desce

Volně položené klíče nebo telefon na palubní desce asi taky známe všichni, no ne? A ačkoli se to může zdát jako drobnost, i něco tak malého jako klíče může udělat při prudkém brždění poměrně velké nepříjemnosti. Nejlépe tak uděláme, pokud dané předměty uložíme někam, kde nemohou napáchat škodu, třeba do přihrádek. Mnohdy stačí málo a cestování se v mžiku promění na tragédii. Pokud se však budete řídit alespoň těmito základními zásadami, bezpečná jízda je určitě zajištěna! Více  o bezpečnosti najdete na www.staci-malo.cz

VIDEO: Podívejte se, jak se vyhnout požáru domácích elektrospotřebičů.