Vždycky s pásy!

„Tím největším prohřeškem jsou mnohdy nezapnuté bezpečnostní pásy,“ připomíná profesionální hasič David Horák. Neměli bychom cestovat bez zapnutých bezpečnostních pásů, a to ani kvůli větším zavazadlům, která jsou v autě nevhodně poskládána. Měli bychom tak být připoutáni i v případě, kdy je to kvůli nákladu „skoro nemožné“. Před vkládáním nákladu je také důležité uvažovat nad tím, zda budeme využívat dětské autosedačky, kterou musíme nainstalovat jako první. Více na www.staci-malo.cz

 Zavazadla v kufru

Řidič by pod svým sedadlem neměl mít nic, co by ho mohlo omezovat při řízení, a to ani drobné předměty. Veškeré věci bychom měli mít ideálně v prostoru, který je pro ně určen – kufr. Dbáme přitom na to, abychom ty nejtěžší kufry a jiné předměty dávali naspod, teprve na ně věci lehčí/menší.

Video: Podívejte se, co se děje s věcmi v autě při nárazu.

Nejlépe uděláme, pokud budou všechna zavazadla v kufru, měli bychom se tak vyhnout situacím, kdy si kvůli nedostatku volného prostoru ukládáme věci do prostoru cestujících. „Lidé velmi často a rádi dávají své nákupy do prostoru pasažérů, to je však zásadní chyba, která nás může mnohdy stát i život. A právě i k těmto tragédiím jsou většinou hasiči nuceni vyjíždět,“ popsal Horák. Nejen, že to může být velmi obtěžující a nekomfortní, ale rovněž i nebezpečné. Při prudkém brždění by tak mohly předměty ze zadních sedadel vletět dopředu k řidiči a spolujezdci.

Problém může nastat také v případě, kdy jsou jednotlivá zavazadla natolik vysoká, kdy převyšují i zadní sedáky automobilu. Proč, ptáte se? Především proto, že brání řidiči ve výhledu. Rovněž tím také zvyšujeme riziko toho, že budou tato „nadbytečná“ zavazadla vymrštěna dopředu v případě prudkého brždění. Abychom se podobným situacím úspěšně vyhnuli a nikoho tak neohrožovali, můžeme využít různých střešních nosičů (tzv. „rakví“), případně pak vozíku za auto.

Náklad na střeše

Zavazadla a další věci bychom měli umisťovat jen do bezpečných střešních boxů a neměli bychom zde nakládat více, než je v rámci našeho vozidla žádoucí. V případě přeplnění by totiž mohl náklad při brždění padat směrem dolů k oknu řidiče a nehoda je na světě!

Telefony a klíče na palubní desce

Volně položené klíče nebo telefon na palubní desce asi taky známe všichni, no ne? A ačkoli se to může zdát jako drobnost, i něco tak malého jako klíče může udělat při prudkém brždění poměrně velké nepříjemnosti. Nejlépe tak uděláme, pokud dané předměty uložíme někam, kde nemohou napáchat škodu, třeba do přihrádek.