Zkontrolujte podvozek a brzdy

Sníh a mráz dává zabrat celému brzdovému systému. Destičky mohou být sjeté, kotouče zvlněné a čidla zanesená. Především na začátku jara, kdy ještě silničáři nestačili opravit všechny díry způsobené zimou, dávejte pozor na podvozek a nechte si ho zkontrolovat.

Vyčistěte klimatizaci

Ve filtru a výparníku nepoužívané klimatizace se mohou množit bakterie a plísně. Předtím, než ji začnete používat naplno, ji proto vyčistěte a dezinfikujte. Můžete to udělat buď sami za pomoci speciálního spreje, nebo vám vše vyčistí v servisu.

Vyndejte nepotřebné

Podsyp pod kola, lopatka, náhradní rukavice nebo řetězy. To vše vozí řidiči v zimě v kufru auta. Teď už to nebude třeba, zabírá to místo v kufru a zbytečně zvyšuje spotřebu vozu.

Vyměňte pneumatiky

Zimní pneumatiky přestanou být lepší než letní, když teplota stoupne trvale nad +7 °C. Pak se oproti letním rychleji opotřebují a zvyšují spotřebu vozu. Povinnost mít je při nepříznivých podmínkách (sníh, led apod.) máme jen do konce tohoto týdne.

Pořádně auto umyjte

Pořádně auto umyjte. Posypová sůl je největší nepřítel laku a karoserie, ale i podvozkových dílů. A mohli jste si ji na botách nanosit i dovnitř. Vosk na karoserii, ochranný nástřik podvozku a tepování koberečků ji z auta vyžene.

Hned z několika důvodů se vyplatí dávat si za volantem větší pozor. Tohle jsou ty nejdůležitější:

Motorkáři

Kontrolujte častěji zpětná zrcátka. Na silnicích už je zase plno motorkářů, kteří jezdí rychle a odvážně. Někdy až moc.

Štěrk

Posypový štěrk na kraji silnice a auto se zimními pneumatikami před vámi jsou hrozbou pro vaše čelní sklo. Nechte si větší odstup.

Počasí

Slunce nás navštěvuje čím dál častěji a led ze silnic zmizel, ale po ránu to ještě na řadě míst může klouzat. Pozor především na mosty a místa v hlubokém stínu. Na jaře jsou častější i mlhy a déšť, při kterém hrozí aquaplaning.

Léky

Sezona alergií začíná už v únoru, ale v březnu a dubnu se projevuje naplno. Některé léky proti alergiím přitom zhoršují vnímání a zpomalují reakce za volantem. A podobně působí i některé léky na kašel. Že je neberete, nebo jsou ty vaše bezpečné? Ostatní řidiči mohli.

Zvěř

Pozor si dávejte i na zvěř. Duben a květen jsou nejhorší měsíce, co do počtu sražených zvířat. Migrují za potravou a narodila se i mláďátka, která ještě nemají zkušenosti.

VIDEO: Ozbrojení cizinci ujížděli policistům v kradeném autě v Brně, zastavila je až střelba.