Spor začal v roce 2008. V tu dobu se paní Ivana stala majitelkou pozemku na Vysočině, který zdědila. „Naše rodina ho má v držení už více než 100 let, a proto jsem se rozhodla prodat v penzi byt a přestěhovat se sem do domečku,“ začíná popisovat paní Ivana s tím, že od té doby se potýká s problémy, za které podle ní může jeden jediný člověk – její soused Milan Pražák!

„Z mého pozemku udělal skládku, naházel mi tam stavební odpad, postavil si tam provizorní kurník s hnojem, vykácel mi sad 22 ovocných stromů, zcizil stavební kámen v množství cca 350 tun a to nejdůležitější je, že mi zabral část pozemku,“ vypočítává nešťastná důchodkyně.

Podle ní a katastrální mapy posunul hranice pozemku a postavil nový plot. „Nejen, že já to poznám, ale i stav hranice mezi pozemky neodpovídá katastru. Navíc jsem si nechala vytyčit hranici pozemku od geodetické firmy,“ pokračuje. Bohužel ani to jí ale v navrácení nepomohlo.

Paní Ivana dvakrát podala trestní oznámení na okresním státním zastupitelství a žádost na stavební odbor, v níž chtěla nechat odstranit nepovolenou stavbu plotu ze svého pozemku, kterou tam soused neoprávněně postavil.

Po několika letech sporu jí, jak se říká, došly nervy a objednala si bagr, který zboural »cizí plot«. To se ale samozřejmě nelíbilo sousedovi – panu Pražákovi a – podal na paní Hefkovou žalobu. Milan Pražák údajně argumentuje tím, že plot postavil podle historické hranice, kterou někde nalezl…

Starosta: Obec to nerozhodne!

K celému případu se vyjádřil i obrataňský starosta Josef Hovorka: „Nemůžu posoudit, na čím pozemku plot byl. To nerozhodne ani obec, ani úřad, ani policie. Buď se musí na hranicích domluvit, anebo jim to nařídí soud,“ říká starosta, který si myslí, že pozemky nejsou tak malé a tak lukrativní, aby se muselo bojovat o každý centimetr.

Každý další měsíc ji stojí peníze!

Bylo to velké přání, odstěhovat se ve stáří z Prahy na Vysočinu. Pozemek na stavbu domu měla, peníze ne, a proto prodala byt v metropoli. Stavět ale nikdy nezačala… „Musím proto nyní bydlet v nájmu, a každý měsíc proto vynakládám zbytečné peníze. Je to tak 100 tisíc ročně. A to nepočítám zničený pozemek a zcizení stavebního kamene. Mým kamenem si obložil soused svůj bazén a postavil si stavby na zahradě. A takhle bych mohla vypočítávat dále,“ říká Ivana Hefková.

Účet podle paní Hefkové:

Odcizení části pozemku o cca 230 m2: 100 000 Kč

5 let fi nančních ztrát tvořících rozdíl mezi životem ve vlastním bydlení a pronájmem: 500 000 Kč

Odcizení stavebního kamene (dle odhadu 350 tun včetně ceny za likvidaci staveb, bez čehož by nebylo možné kámen zcizit): 150 000 Kč

Zdevastování pozemku – vykácení sadu ovocných stromů, postavení kurníku a kolem pařezů rozházení hnoje, vyvezení dobré zeminy a navezení stavebního odpadu, složení mnoha metrů lesního dřeva: 40 000 Kč

CELKEM = 790 000 Kč

Soused: Ten pozemek mám oplocený už 30 let!

Blesk dal prostor i panu Pražákovi – muži, který měl údajně ukrást paní Hefkové část jejího pozemku. „To není pravda, že bych jí ukradl kus pozemku. Je to opačně, ona zabírá můj pozemek. Je to u soudu a ten už si udělal nějaký posudek,“ tvrdí Pražák s tím, že paní Hefkovou dal k soudu on poté, co poslala bagr, aby zboural plot!

„Dal jsem ji k soudu, aby mi nahradila škodu, kterou způsobila, protože tím bagrem chtěla zabírat ten pozemek. Ta škoda je asi třicet tisíc. Já ten pozemek mám takto oplocený asi třicet let a ona ho chce zabrat. No nevím,“ uzavřel Milan Pražák.

Jak získá paní Hefková náhradu?

Na tuto otázku odpověděl Blesku Roman Moussawi, lehké to ale podle něj mít nebude. Aby totiž byla se svým nárokem úspěšná, bude muset prokázat, že jí škodu skutečně způsobil pan Pražák a také výši způsobené škody. „Bude tedy muset soudu prokázat, že to byl pan Pražák, kdo pokácel stromy, stejně jako bude muset prokázat i skutečnost, že to byl on, kdo zcizil stavební kámen zrovna v množství 350 tun, a to nemusí být vůbec snadné,“ radí právník Roman Moussawi.

Stejně tak bude muset u soudu odůvodnit a vyčíslit národky spočívající v nutnosti pořídit si nájemní bydlení. „Především bude muset prokázat tzv. příčinnou souvislost mezi chováním pana Pražáka a vznikem tvrzené škody. Bude tedy muset prokázat, že to bylo právě chování pana Pražáka, které jí znemožnilo stavět, vytvořilo nutnost náhradního bydlení apod. a přesvědčit soud, že její nárok je oprávněný,“ dodal.

Spor vyřeší jen soud!

„To, že se paní Hefková obrátila na obec a na policii, byl správný postup, nicméně jako ve většině případů, nevedl k žádným výsledkům a poškozená paní Hefková bude muset svá práva bránit před soudem. Především je třeba jednoznačně určit, kde přesně začíná a končí pozemek paní Hefkové. Protože se strany nejsou schopny dohodnout, tak bude muset věc vyřešit soud, žádná jiná cesta v tuto chvíli již pro paní Hefkovou není.“ Mgr. Roman Moussawi.

Fotogalerie
6 fotografií