Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muslimové v Česku: Ombudsmanka souhlasí se šátky, a teď... Budou zakládat školy a oddávat?

Autor: Marta Prokešová, Vera Renovica, vlb, hra - 
29. srpna 2014
05:01

Pro muslimy v Česku nastane už za pár dní den D! Už 17. září jim vyprší desetiletá lhůta od registrace. Znamená to, že by jejich imámové mohli začít vyučovat islám na státních školách, působit ve věznicích či v armádě a uzavírat sňatky a zakládat školy.

Po deseti letech od svého uznání mohou čeští muslimové získat druhý stupeň registrace, který jim dá tzv. zvláštní práva. Musí ale předložit víc než 10 tisíc podpisů – tedy promile obyvatel ČR. A musí to být dospělí s trvalým pobytem u nás, což může být problém.

Při sčítání lidu v roce 2011 se totiž k islámu přihlásilo pouze 3 358 osob. Pokud by muslimové podpisy dodali, zkontrolovalo by je ministerstvo kultury, ale jen namátkově. Dalším problémem pak může být to, že muslimové neplnili podmínku po deset let zveřejňovat výroční zprávy o činnosti.

Chtít není mít

„Určitě o to budeme usilovat. V naší komunitě je zájem, abychom byli uznáni jako plnohodnotná církev,“ řekl před časem šéf Ústředí muslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi.

Na dotaz Blesku, jak jsou muslimové se sbíráním podpisů daleko ale Vladimír Sáňka z Muslimské obce v Praze odpověděl: „Ústředí sice se sbíráním začalo, ale všem je jasné, že početní cenzus, daný zákonem, je pro naši malou muslimskou obec tak vysoký, že jeho splnění je dlouhodobě nereálné.“

Pokud by ale podmínku splnili, stát nemůže dělat žádné drahoty a zvláštní práva jim přiznat musí.

Jaká zvláštní práva by mohli získat
*vyučovat islám na státních školách
*vykonávat duchovní služby mezi příslušníky armády či mezi vězni
*oddávat a zavírat církevní sňatky
*zřizovat islámské školy
*zachovat mlčenlivost duchovních v souvislosti s výkonem zpovědního tajemství

Na pas či občanku: Šátek ano, burka ne

Pokrývka hlavy, tedy i šátek, podle zákona být na fotografii v cestovním pasu či občanském průkazu nesmí, ovšem výjimkou jsou právě náboženské nebo také zdravotní důvody.

V takovém případě ale šátek nesmí zakrývat obličejovou část tak, že by byla znemožněna identifikace člověka. Fotku v burce, která nechává prostor jen pro oči, tedy na fotografii v pase či občance mít nelze.

Dannero ( 27. ledna 2015 22:57 )

kdyby si bývali nacisti dali normálně písemnou žádost na povolení invaze, mohli nás okupovat legálně, to samé rusové. Takže kdo ještě má zájem obsadit naší zemi, nechť si podá žádost u paní ombudsmanky!!!

rb.fm ( 30. srpna 2014 13:21 )

Nejenom že by měla paní "Ombudsmanka" okamžitě odstoupit ze své funkce, ale plně souhlasím s názorem, že by měla být souzena za vlastizradu ! Protože to je výsměch a plivanec do tváří všech poctivých českých lidí, kteří tady dlouhá pokolení žijí a pracují a budují tenhle stát. Po dlouhá století křesťanský stát! A všichni co chtějí vyznávat islám, budhizmus či jiná náboženství a žít s těmito náboženstvími v souladu tak ať se odstěhují tam, kde se takto žije vyučuje a modlí... Tam ať tyto víry šíří a upevňují. Tady na to skutečně není nikdo zvědavý. Pokud by do naší rodiny přišel nějaký host, který by chtěl s námi žít a pracovat a začal by nás "předělávat" na jinou víru a svůj životní styl co by jste sním asi udělali ??? Já bych ho okamžitě popadl za límec a vyhodil ať si jde ke svým. Takže paní "Ombudsmanko" jelikož já jako řadový občan (jehož rodina zde žije a pracuje již dlouhá staletí) jsem upozaďován před nějakým přistěhovalcem (který neumí ani pořádně česky), který přišel kdoví odkud a kdoví co tam vlastně dělal... nemám vůbec zájem vám přispívat na vaše korýtko a veřejné obhajování něčeho co v tomto státě nemá co dělat (v rámci vašich nějakých pseudo lidských práv). Pokud se vám můj názor nelíbí doporučuji vám se odstěhovat třeba do Afgánistánu a tam šířit své myšlenky a pseudo lidská práva ... uvidíme co vám na to řeknou tam !

avital ( 30. srpna 2014 07:43 )

Barbatus, řekni mi tvoji přesnou adresu a jméno. Rád bych takového člověka potkal osobně. Ty budeš asi dost velký uhrovitý ubožáček, který zatím nic nedokázl ale v diskusích si veliký boreček.Já jsem muž,ne ženská. A to ti příjde v poho, že uřezali hlavu cizinci?? My jsme pro ně taky cizinci.

berlin71 ( 29. srpna 2014 23:15 )

klonklon Jasne vylekal bich se ale z tvoji drzky co mas hlavu jak hemeroid . Bez Chrapat ty fasisticky prase . Nespi z otevrenou hubou aby ti do ni nepriletel curak tvojeho fotra

klonklon ( 29. srpna 2014 23:07 )

berlin71-asi by ses i vylekal odpade,kdybys viděl mýho čur.áka a už bys nikdy s tímhle nevyskakoval a styděl se s tvojí pastelkou,ale debata s tebou není nic pro mne,nejseš na mý urovni čubčí a oslí synu,proto jseš takhle v hajz.lu ve všech směrech.Jediný co pro tebe mužu udělat je tě dorazit,at se netrápíš,tak navrhni kdy a kde potkane a vem sebou jeste na pomoc i Demetera a Mohameda,at je legrace.Pokud nepřijdeš,jsi jen svin.ská kretura,zbabělá mršina.Tak pa buzničko

Zobrazit celou diskusi