Když se mladá prodavačka ve svých sedmnácti letech vdávala, vzhlížela k manželovi jako k záruce štěstí a spokojeného života. Porodila mu tři děti (synové nyní 18 a 17 let, dcera 12) a začali spolu ve Strakonicích podnikat. „On měl videopůjčovnu a já se zaměřila na pěstování akvarijních rybiček ve velkém,“ vysvětluje paní Veronika. Zpočátku se jim dařilo.

Zlatá klec

Rodina byla navenek »za vodou«. Postupem času se ale začalo ukazovat, že všechno není tak, jak se jevilo. „Manžel si stále častěji bral úvěry, o mnoha z nich jsem ani nevěděla. Nakonec jsem mu podepsala ručitelství za směnku v hodnotě víc než tři sta tisíc,“ krčí dnes rameny paní Ouředníková. Manželství se rozpadlo z mnoha důvodů. Mladá žena naznačuje, že jedním z nich bylo i domácí násilí. „Víte, já jsem opravdu žila jako ve zlaté kleci. Když kolem sebe nic jiného nevidíte než to, co vám dovolí nebo připraví ten druhý, berete to jako samozřejmost, jako něco, co je v pořádku a co tak má být.“ Nic ale nebylo zadarmo. Nakonec od manžela – po jednom obzvlášť surovém »rozhovoru« – utekla. Děti nechala u něj a přístřeší našla u rodičů.  Už to prostě „…nešlo dál.

Splátky? Nadosmrti!

Přestože po pěti letech získala děti opět do své péče, ručitelství po již exmanželovi zůstalo. U rozvodového soudu situaci totiž neřešili. „On je už v důchodu, údajně ho má minimální a tak pořád splácím já,“ říká matka tří dětí. Plat má 15 000 korun, výživné 3 600 a přídavky na děti 2 800. Proto splácí »pouhou« tisícovku. To ale nestačí ani na úroky a tak dluh stoupl za ta léta na zhruba 540 000 korun. S bývalým exekutorem se dohodla, že bude splácet přímo, ale poté, co změnila zaměstnání, přišel jí na výplatu exekuční výměr. „A tak si kolegové v práci myslí, bůhvíco mám za sebou, je to ostuda. Lidem nevysvětlíte, jak to všechno vlastně je,“ krčí rameny paní Ouředníková. Jak říká, protože má pouze jednoho věřitele, nemůže požádat o osobní bankrot, kvůli oddlužení by si musela vzít velkou půjčku… „Z tohohle kolotoče dluhové spirály není cesta ven. A nikoho nezajímá, že můj bývalý manžel své příjmy neprokazuje, jenom důchod, že výživné platí nejmenší možné. Já budu platit do konce života a stejně nic nedokážu splatit. Nikoho nezajímá, že mám na starosti tři děti a že vzhledem k tomu, co zažívají, asi nebudou věřit hodnotám, které se nám vtloukají do hlavy. Jako je například spravedlnost.“ Poslední nadějí tak pro ni zůstal ombudsman Blesku.

Konec dobrý…

Veronika Ouředníková teď pracuje v zahradnictví v Čimelicích a žije v domku v blízké obci. Ten patří jejímu partnerovi, kterého zná přes dva roky a i když je o něco starší, „…má rád děti i mě a je na něj spolehnutí, má charakter.“Tak trochu to připomíná dobrý konec smutné pohádky. Jen kdyby nebyl pocitu křivdy, marnosti a rozčarování, které paní Ouředníková stále pociťuje.  

Názor finančního experta

David Šmejkal, ředitel, Poradna při finanční tísni, o.p.s.: Řešením může být oddlužení

Zásadní je, že když směnečný věřitel vymáhá svojí pohledávku v exekuci, nemá paní Ouředníková jednoho věřitele, ale má věřitele dva – věřitele ze směnky a pověřeného exekutora, kterému vznikl nárok na úhradu nákladů exekuce ( na odměnu a náklady). Takže podmínku více věřitelů by splňovala, soudí ředitel Šmejkal z Poradny při finanční tísni. Dalšípodmínkou pro povolení oddlužení je příjemdlužníka v takové výši, aby mohl zaplatit alespoň zákonem stanovenou minimální část dluhů a náklady a odměnu správce. To je u paní Ouředníkové problém. Minimální výše měsíční splátky u ní vychází na 4 100,-- Kč. Z jejího příjmuale je možné srážet jen cca 2700,-- Kč. I tahle situace má řešení. Aby paní Ouředníková na oddlužení dosáhla, musela by buď navýšit svůj příjem na 17 100,-- Kč např. brigádou. Nebo by muselo dojít k navýšení částky pro splátku do oddlužení. To znamená, že byjí se splácením oddlužení někdo pomáhal a doplácelza ní každý měsíc oddlužení částku 1 400,-- Kč. „S návrhem na oddlužení pomůže paní Ouředníkové kterákoliv nezisková organizace, která má akreditaci od Ministerstva spravedlnosti ČR,“ radí David Šmejkal a dodává, že do seznamu těchto organizací je možné se podívat na http://portal.justice.cz/Justice2/Uvod/uvod.aspx

Názor právníka

Ombudsmanka Blesku JUDr. Lucie Hrdá: Řešit se musí včas!

Paní Ouředníková bohužel podepsala ručitelství na směnce, to je právní úkon, jenž zavazuje.  „Mohla v době rozvodu zkusit namítat absolutní neplatnost podpisu z důvodu údajnéhommoribundus domácího násilí, a že byla tedy k podpisu donucena manželem pod pohrůžkou násilí,“ soudí ombudsmanka Blesku JUDr. Lucie Hrdá .Pokud tomu tak opravdu bylo, jednalo by se o velmi komplikované dokazování s nejistým výsledkem. „Nicméně pokud podepsala jen proto, že to manžel chtěl, byla to, bohužel, její naivita. Ještě by se mohla domáhat toho, aby jí bývalý manžel uhradil peníze, které za něj ona platí v exekuci, ale pokud je opravdu nemajetný, kde nic není, ani smrt  nebere,“ píše JUDr. Hrdá. V takovýchto případech je obecná rada jediná: nezůstávat s domácím násilníkem, nepořizovat si s ním děti, odejít co nejdříve, nepodepisovat mu žádné papíry, směnky, smlouvy, a podobně. „Velmi důležité je evidovat si následky případného fyzického násilí - fotografiemi, lékařskými zprávami apod.“, uzavírá ombudsmanka Blesku.

Fotogalerie
4 fotografie

Video: Podvodník mu dluží 220 tisíc za ubytování dětí. Dostane peníze zpět?

Video
Video se připravuje ...

Podvodník mu dluží 220 tisíc za ubytování dětí. Dostane peníze zpět? Redakce Blesk TV