Výběr prázdninového tábora může být sázkou do loterie. Děti mohou ztratit zdraví a iluze, rodiče vynaložené peníze. Jenže i v případě dětských táborů je možné při ztrátě zdraví nebo nedodržení slíbených podmínek ze strany pořadatele žádat odškodnění. Je ale nutné rychle reagovat, vyzbrojit se trpělivostí a vsadit na neústupnost.

Nesplněné sliby můžete reklamovat

Nasliboval pořadatel tábora luxusní podmínky, ale zůstalo jen u slibů? Pokud děti spaly namísto v chatkách v děravých stanech, musely se obejít bez svačin a místo splachovacího záchoda chodily na zapáchající latrínu, můžete tábor reklamovat.

Jak postupovat

● Písemnou reklamaci co nejdříve pošlete pořadateli tábora.

● Popište, s čím jste nebyli spokojeni, a pokud to jde, doplňte reklamaci důkazy (např. fotografiemi).

● Uveďte, jakou výši slevy požadujete.

● Pořadatel tábora by se vám k reklamaci měl vyjádřit ve lhůtě 30 dnů.

● Pokud se neozve nebo reklamaci zamítne, budete se muset obrátit na soud.

Za zranění lze získat odškodnění

Vrátil se váš potomek z tábora se zlomenou rukou nebo vyvrtnutým kotníkem? Můžete požadovat náhradu újmy na zdraví. A to nejen po tom, kdo úraz způsobil (např. jiné dítě), ale i po vedoucím, pokud zanedbal náležitý dohled. O náhradu škody je v některých případech možné požádat i v případě, že se dítě zranilo samo. Občanský zákoník totiž v rámci tzv. prevenční povinnosti ukládá všem osobám povinnost postupovat při své činnosti tak, aby se předcházelo případné újmě na majetku či zdraví jiných osob.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.