Američtí vojenští představitelé v posledních měsících uvádějí, že Rusko zintenzivnilo letecké hlídky kolem Japonska a Jižní Koreje a že se svými letouny dlouhého doletu operuje až u pobřeží Kalifornie a u amerického ostrova Guam. Ten slouží jako důležitá tichomořská základna.

Psakiová zdůraznila, že Spojené státy respektují svébytné právo Vietnamu uzavírat dohody s jinými zeměmi na využívání jeho území. Zároveň ale prohlásila, že by Hanoj měla zajistit, aby Rusko nevyužívalo vietnamského území k aktivitám, které mohou zvyšovat napětí v regionu.

Vztahy mezi USA a Vietnamem, které kdysi rozdělila vietnamská válka, se v poslední době zlepšují. Loni na podzim Washington zmírnil zbraňové embargo vůči Hanoji, ve snaze pomoci zemi proti rostoucím námořním ambicím Číny. O rok dříve Spojené státy Vietnamu slíbily více než polovinu z pomoci 32,5 milionu dolarů určené státům jihovýchodní Asie na podporu námořní bezpečnosti.

Přítomnost ruského vojenského letectva v evropském prostoru je v poslední době zdrojem starostí pro Severoatlantickou alianci (NATO). Loni kvůli ruským letadlům musely alianční stíhačky do vzduchu ve více než 400 případech, což bylo o polovinu více než v roce 2013. Ruské stroje se většinou pohybují v mezinárodním vzdušném prostoru, v některých případech ale prý narušily vzdušné hranice zemí NATO.