V letošním roce plánuje 39 procent firem investovat více než loni, s nižšími investicemi počítá 38 procent z nich. "Poprvé v historii měření indexu jsme zaznamenali více firem, které chtějí své investice rozšiřovat, než které je chtějí omezit. Nicméně posílil počet podniků, které nemají jasno. Je evidentní, že vývoj v Evropě drží české podnikatele hluboko v pásmu opatrnosti," komentoval výsledky hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Dílčím indexem s největším optimismem zůstává nadále výhled poptávky, přestože jeho hodnota klesla již ve druhém sledovaném období po sobě. Dvojnásobně se totiž zvýšil počet podnikatelů, kteří dopředu nedokážou poptávku odhadnout. Firem očekávajících zvýšení poptávky je 38 procent. Naopak nižší poptávku odhaduje kolem čtvrtiny oslovených (24 procent). Pozitivnější jsou v tomto ohledu větší firmy, doplnil ředitel útvaru firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Dílčí index plánovaných změn podnikání zaznamenal koncem roku pozitivní tendence. Zatímco procento firem, které plánují zachovat své podnikání ve stávajícím rozsahu, se na rozdíl od předchozího čtvrtletí prakticky nezměnilo, podíl firem, které chtějí podnikání rozšířit, se zvýšil o dva procentní body. Současně o bod klesl podíl podnikatelů, kteří hodlají podnikání omezit nebo zastavit.

Za růstem Indexu očekávání firem stojí vedle vlastních byznys plánů firem i vesměs pozitivní zprávy z české ekonomiky. "Hrubý domácí produkt rostl a stát deklaroval ochotu podporovat hospodářství intenzivněji než dosud. Pozitivní vývoj nálady nedokázala zvrátit ani pokračující nejistota ohledně budoucího vývoje v Rusku, ani křehkost ekonomického oživení v eurozóně, projevující se nepřesvědčivým vývojem Indexu podnikatelského klimatu pro německý průmysl a obchod," upozornil Kupka.

Průzkum Index očekávání firem se uskutečnil mezi 500 středními a malými společnostmi napříč obory podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může teoreticky nabývat hodnot od minus 100 do plus 100 bodů. Celkový index je pak průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a plánované úrovně podnikání.