Design telefonu je na první pohled velice podobný právě iPhonu, ono popravdě řečeno toho nejde vymyslet moc navíc. Dominantou Galaxy S je úctyhodný 4" (cca 10cm) dotykový display, který zabírá téměř celou přední plochu telefonu. Pod ním naleznete tři tlačítka zastávající více funkcí najednou v závislosti na tom, kde se právě v telefonu nacházíte... Uživatel jejich funkce, jako návrat na hlavní obrazovku, zobrazení běžících aplikací, krok zpět a podobně, pochopí velice brzy. Na lesklém černém povrchu je bohužel vidět každý dotyk, s tím už se musíte smířit i u jiných podobných přístrojů.

Nepadne do ruky každému
Galaxys S řídí 1Ghz procesor a operační systém Android
Autor: samsung.com

Za menší negativum, kterému se ale kvůli velikosti displaye nedá vyhnout, je větší rozměr přístroje. Je pravděpodobné, že mnoho žen s menšími dlaněmi bude mít problém telefon vůbec uchopit do ruky. Naštěstí lze většinu funkcí v telefonu obsluhovat oběma rukama, když se telefon přetočí do vodorovné polohy. Na druhou stranu je velice tenký a do ruky padne opravdu příjemně.

Po zapnutí přístroje se vám, pokud nemáte dosavadní zkušenost s AMOLED displayem, zatají dech. Obraz je velice kontrastní s neuvěřitelnou úrovní černé, jas je oproti standartnímu LCD displayi pocitově snad dvojnásobný! Rozlišení je oproti iPhonu nižší, "pouhých" 480x800 bodu, ale přesto je vše velice ostré a texty bez problémů čitelné.

Jak se s ním pracuje?

Obrazovka má sedm pozic, mezi nimiž můžete prstem listovat a umisťovat na ně aplikace a funkce podle vlastního výběru. Stále vás doprovázejí ikonky na volání, seznam kontaktů, psaní zpráv a nainstalovaných aplikací. Jedna obrazovka tak může být například multimediální s přehrávačem hudby, videa, diktafonem nebo odkazem na Youtube. Na jiné můžete mít kancelářské aplikace - například čtení a psaní dokumentů. Rozvržení pracovního prostředí záleží jen na přání uživatele. Pokud jste zastánci chaosu, meze se vám u smartphonu nekladou.

V telefonu máte předem nainstalováno několik základních i internetových aplikací, další je poté možné stáhnout nebo přikoupit přes takzvaný Marketplace nebo od Samsungu přes Samsung Apps. To jsou takové internetové prodejny software pro smartphony.

Pokud chcete mít aplikaci rovnou na dosah, podržte na něm prst. Telefon přeskočí do hlavní obrazovky a vy si ho tahem jen umístíte na požadované místo. Takovéto nastavení lze přirozeně kdykoliv měnit. Zajímavé je, že není problém stáhnout aplikaci Skype, díky níž můžete volat v podstatě zdarma.

Veškeré spuštěné aplikace vám stále běží jakoby na pozadí, jednoduše a hlavně rychle si mezi nimi v správci aplkací, který je dostupný na hlavní obrazovce, přepínáte. Při nepoužívání je jedním dotekem vypnete. V útrobách Galaxy bije 1Ghz srdce, umožňující spuštení mnoha aplikací najednou bez výraznějšího zpomalení odezvy přístroje. V tomto ohledu je Galaxy S opravdu skvělý.

Připojení na internet pomocí wi-fi nebo prostřednictvím sítě 3G mobilních operátorů stejně jako GPS navigace je u smartphonů samozřejmostí. Telefon lze použít i jako modem mobilního internetu, stačí ho jen připojit přes USB kabel k notebooku a v nastavení přepnout mód USB rozhraní.

Psaní SMS zpráv je hračka

Stejně jako u jiných telefonů s dotykovým displayem máte několik možností psaní sms. Prvně je to klasická numerická klávesnice, kterou zná každý majitel "tlačítkového" telefonu. Dále je to qwerty klávesnice, kde jako u počítače vidíte všechna písmenka. Psaní je obzvláště pohodlné ve vodorovné poloze, kdy text vyťukáváte oběma palci. Tuto variantu si oblíbí asi většina majitelů Galaxy S. Možnost psát prstem písmenka přímo na display je zajímavá ale naprosto nevyužitelná. Display reaguje pouze na dotek lidského těla nebo speciální tužtičky (stylusu), která se k telefonu nedodává, ale není problém ji dokoupit. Propiskou tedy do telefonu nic nevyťukáte.

Točte videa v HD rozlišení

S fotoaparátem můžete vyfotit až 5Mpx fotografie nebo natočit videa v HD rozlišení (přesněji 720p, video se 720 řádky). Nepochopitelně ale chybí přisvětlující dioda fungující jako blesk. Při horším osvětlení tak kvalitní fotku nepořídíte. Celkově lze fotoaparát u Galaxy S považovat za slabinu. V tomto ohledu je konkurenční iPhone 4 výrazně lepší.

Konkurentem Galaxy S je iPhone 4G od Apple
Autor: ČTK
Porovnání s iPhonem 4G

Určit jasného vítěze je velice obtížné, každému může sedět trošku jiné uživatelské rozhraní. Galaxy S má jasnou výhodu v možnosti rozšíření paměti pomocí SDHC karty klidně i o 32GB, což u iPhone nelze. Komunikace s počítačem je také o mnoho snažší, protože nepotřebujete žádnou obdobu iTunes od Apple, bez nějž si data do iPhonu nepřenesete. Na druhou stranu display iPhonu je i přes svou o půl palce (cca 1.25cm) menší úhlopříčkou jasným vítězem, zvláště kvůli neskutečnému rozlišení. Galaxy S vás ale díky překrásnému barevnému podání rozhodně nezklame.

Výdrž baterie je hodně závislá na způsobu používání - množství najednou spuštených aplikací a podobně, ale u iPhone se zdá, že vydrží o něco déle. Hlavním tahounem i9000 tak bude pravděpodobně cena přibližně 13000 Kč, která je o 4000 nižší než u iPhone 4 s pamětí 16GB. Pro fanoušky moderních technologií hledajících našlapaný smartphone za přijatelnou cenu je Galaxy S jasnou volbou.