Na první pohled vypadá nový japonský robot se jménem Telenoid R1 jako nějaké přerostlé lidské embryo. Plešatá hlava, obličej jak panenka a jednoduché torzo bez končetin. Robot přitom bude fungovat jako takový větší mobilní telefon, který jako bonus okopíruje mimiku obličeje, gesta a pohyby hlavy volajícího. Pohyby rtů při mluvení jsou samozřejmostí této hračky.

Tvůrci robota tvrdí, že jejich vynález zastoupí přítomnost člověka. Proč ale jakočlověk nevypadá? „Chtěli jsme vytvořit něco, co bude připomínat muže i ženu, starého člověka i dítě a něco, co půjde lehce přenášet,“ řekl k podobě stroje Hiroshi Ishiguro, který robota Telenoid R1 vymyslel.

Poslouží třeba k výuce na dálku

K funkci robota je potřeba počítač či notebook s webkamerou. Na něj se pak nainstaluje speciální program, který bude snímat hlas, mimiku obličeje a pohyby hlavy člověka, který před počítačem zrovna sedí. Všechno se poté z počítače přenese do robota, který bude kopírovat pohyby a mluvit stejným hlasem jako člověk před počítačem.

Mezi robotem a volajícím přitom může být jakkoliv dlouhá vzdálenost. Tvůrci vynálezu vidí ve svém přístroji nový komunikační prostředek, který by mohl být konkurencí i pro mobilní telefony. Využití vidí hlavně ve školní výuce na dálku, kterou by ocenily zejména hendikepované děti, nebo v dálkové péči o staré lidi.

Telenoid R1 může být v budoucnu využit i k dálkové výuce dětí
Autor: Profimedia.cz, Falcon

Hračka za 160 tisíc korun

Podivně vyhlížející vynález přitom dávno není pouze prototypem, se kterým si bude hrát maximálně pár bláznivých nadšenců. V Japonsku už začala masová výroba robota Telenoid R1 a první kusy se na pulty obchodů dostanou na podzim. Jeho cena bude činit 8 tisíc dolarů (tedy zhruba 160 tisíc korun). Že se Telenoid R1 začne prodávat i v Česku, je ale nepravděpodobné.

Budeme mít za pár let robotické náhradníky?

Při pohledu na robota Telenoid R1 se někomu může vybavit rok starý fi lm Náhradníci s Brucem Willisem v hlavní roli. Jde o sci-fi , v němž má většina lidí na Zemi svého robotického náhradníka, který se ovládá z pohodlí domova.

Postupem času si na náhradnících vytvoří i závislost. Roboti totiž nestárnou, mají dostatek energie, vypadají vždy skvěle, a pokud se jim něco stane, stačí je opravit. Samotní živí lidé ale dlouhá léta nevytáhnou paty ze svého domova a sotva vstanou z postele na vlastní nohy. Nastartuje Telenoid R1 něco podobného i ve skutečnosti? Doufejme, že ne.

Japonský robot dává vzpomenout na sci-fi Náhradníci
Autor: Profimedia.cz, Falcon