Nejedná se přitom o populární prémiové sms, ale o placení pomocí speciální bezkontaktní komunikační technologie NFC (Near Field Communication), která umožňuje přenos dat na vzdálenost dvacet centimetrů. Technologie pracuje na stejném principu jako u populární Bluetooth. Nepotřebuje však napájení a nabízí mnohem vyšší bezpečnost.

Během pilotního projektu, který spustí Telefónica O2 ve spolupráci s plzeňským magistrátem v březnu, budou moci plzeňští obyvatelé platit zboží ve vybraných obchodech, vstupné do různých zábavních podniků a jízdné v MHD pomocí telefonů vybavených technologií NFC. V pilotním projektu budou použity dva mobilní telefony Nokia 6131 NFC a Nokia 6212 classic.

Fotogalerie
2 fotografie

V první fázi, která potrvá do června 2009 si budou uživatelé zapojení do projektu stahovat aplikaci NFC pomocí sítě společnosti Telefónica O2. Ve druhé fázi bude spuštěna možnost dobíjení elektronické peněženky a kupování jízdenek na MHD přímo z telefonu. V aplikaci mobilní peněženky najde  uživatel dostupné lístky na autobus, historii cestování, zůstatek v elektronické peněžence a poslední čtyři provedené transakce.

Elektronická peněženky funguje pomocí technologie MIFARE4Mobile na bázi polovodičů NXP. Ta umožňuje, aby byly dotazy na vydávání a dobíjení doručeny v reálném čase sítí O2 do bezpečnostního prvku v telefonu.