Stejně jako prodej hudby a filmů se i knihkupectví přesouvají na internet. V eshopech některých knihkupectví tedy zakoupíte již i elektronický "výtisk". Příkladem prodejce eKnih je například palmknihy.cz, dobre-knihy.cz (prodává i tištěné knihy) nebo eReading.cz. EBooky lze ale získat i jinými způsoby podobně jako filmy nebo hudba. Jako takzvaný eBook reader vám v dnešní době poslouží mnoho zařízení jako je tablet iPad nebo smartphone. Avšak specializovaná zařízení mají jednu podstatnou výhodu: displej s technologií elektronického inkoustu.

Ten je oproti LCD nebo LED displeji u telefonu nebo tabletu lepší v čitelnosti na ostrém světle. Popravdě řečeno svými vlastnostmi je velice podobný papírovému tisku. Prudké podsvětlení LCD displeje výrazněji unavuje oči, e-inkoust je příjemnější a navíc nepotřebuje téměř žádný elektrický proud.

U eReaderů se výdrž baterie udává v počtu otočených stránek. Baterie vydrží otočení nejméně 7000 stránek. Displej využívá baterii pouze při přepsání stránky, které je ze začátku trošku nepříjemné. Obrazovka na chviličku zčerná a poté se vykreslí. Menší nevýhoda je, že prozatím je e-inkoust pouze černobílý.

Na velikosti záleží

Samotné přístroje se liší hlavně velikostí obrazovky pohybující se od 5 palců (12,7 cm) po necelých 10 palců (24 cm). Další odlišností je ovládání, u některých modelů je dotykové, jindy „staré“ tlačítkové. Důležitým parametrem je i rozlišení, ale to bývá povětšinou 800x600 u menších obrazovek, věhlasný Kindel od Amazonu má úhlopříčku displeje 24 cm a rozlišení 1200x824 bodů.

I zmíněné nižší rozlišení je dostatečně jemné a písmenka jsou ostrá. Pokud máte horší zrak, není problém si písmo v knize zvětšit. Jen poté obracíte stránky neprakticky po jednom odstavci.

Tisíce knih v batohu nebo kabelce

EReadery mají zabudovanou paměť, která většinou začíná na 2 GB, což při používání pouze na knížky stačí na několik tisíc titulů. Pokud čtečku chcete používat i jako přehrávač hudby, je dobré paměť rozšířit SD/SDHC kartou o několik dalších gigabitů.

Paradoxně levnější čtečky dokáží přehrávat i filmy, protože mají standardní LCD displej, ale ztrácí na druhou stranu výhody pramenící z příjemněji čitelného displeje a extrémně nízké spotřeby elektrické energie. Většina čteček poslouží i jako kalendář nebo poznámkový blok, pokud mají klávesnici.

Na výběr máte z několika desítek modelů eReaderů, pro představu představíme 4 modely s různými parametry.

Prestigio Libretto 3052

Prestigio
Autor: archiv výrobce

Čtečka s úhlopříčkou 5 palců (12,7 cm) je právě jednou z kategorie těch levnějších s klasickým LCD displejem. Přehrává tedy hudbu i filmy. Rozlišení obrazovky je 800x480 pixelů. Na velikost dostatečné. Při čtení baterie vydrží asi 7 hodin u poslouchání hudby 20. Na jedno nabití shlédnete asi dva filmy, udávaná výdrž je 5 hodin. Vnitřní paměť jsou flashové 2 GB, rozšířit je možné paměťovou kartou o dalších 16 GB. Přístroj se vyrábí v černém a bílém provedení, jako příslušenství je dodávané i pouzdro.

Cena: 2399 Kč

iRiver Story EB02

iRiver
Autor: archiv výrobce

Pokud chcete sáhnout již po modelu s elektronickým inkoustem, trošku si připlatíte. Obrazovka s rozlišením 800x600 má velikost 6 palců (15 cm) a dokáže zobrazit 8 stupňů šedé barvy. Díky plnohodnotné QWERTY lze iReader použít i jako kalendář nebo poznámkový blok. Knížky do přístroje nahrajete přes USB rozhraní, paměť je opět 2 GB, ale je možné ji rozšířit o dalších 32 GB. Baterie utáhne otočení 7000 stránek, při přehrávání hudby vydrží asi 20 hodin.

Cena: 3999 Kč

Sony PRS-650

Sony
Autor: archiv výrobce

Pro ty, kteří si již příliš zvykli na pohodlnost smartphonů s dotykovým displejem, nabízí čtečka knih od Sony právě tuto možnost. Cena se sice výrazně navýší, ale ovládání je pohodlnější. Stejně jako výše zmíněný přístroj od iRiver má obrazovku s velikostí 6 palců. Paměť opět dvougigová s možností rozšíření o 32 GB. Sony čtečka zvládá 16 odstínů šedé a její baterie „otočí“ 7500 stránek. Dostupný v černé, červené a bílé variantě.

Cena: 7499 Kč

PocketBook PRO 902

Pocketbook
Autor: archiv výrobce

Tento luxusní kousek již disponuje úhlopříčkou obrazovky 9,7 palce (24,5 cm) a oproti výše zmíněným zařízením do něj lze přenášet data pomocí Wifi a Bluetooth. Má v sobě i zabudovaný slovník a plochu přístroje lze osadit takzvanými widgety jako jsou hodiny nebo kalendář. Hlavní výhodou je však již míněná velikost displeje s rozlišením 1200x824, díky které máte pocit, že v ruce držíte skutečnou knihu a ne jen nějakou zmenšeninu.

Paměť je jako u ostatních modelů v našem přehledu 2 GB a kartou ji rozšíříte. Kniha se automaticky převrací na výšku a na šířku pomocí G-senzoru, jinak se ovládá běžnými tlačítky. Knížky dokáže i předčítat, ale česky bohužel neumí. Naší mateřštinu je potřeba doinstalovat, na internetu lze nalézt návody jak na to.

Cena: 8999 Kč