Hudební vydavatelství chtějí svést boj s piráty, kteří je připravují o velikou část zisků. Informaci o chystaném projektu hudby zdarma na internetu přinesly Hospodářské noviny.

Ve Spojených státech tvoří tržby z internetového prodeje hudby 50 procent příjmů, v Česku jen procent pět! Bohužel se v naší kotlině stále nezpřístupnil obchod iTunes, který prodává miliony písniček. Důvodem je údajně nedostatečně rozvinutý trh, čímž se ovšem pohybujeme v kruhu, protože bez takovéto služby se ani rozvíjet nemůže.

Online archiv hudby by měl nést název JetStream nebo JetMusic. Člověk by si při jeho návštěvě na internetu mohl zdarma poslechnout všechny nabízené skladby. Za poplatek poté uživatel dostane možnost si písničku stáhnout do počítače, nebo svého MP3 přehrávače. Další podrobnosti jsou prozatím neznámé.

Podobný systém v Evropě funguje

Systém "cloud", na kterém by měl JetStream fungovat je ve světě velice oblíbený. Oblíbený je například Spotify, který dokonce umožňuje přehrávání písniček bez připojení na internet – skladby se nahrají do paměti. K dispozici je hudba od spousty světových vydavatelství, i těch nezávislých.

Vyhledáváte jak podle interpreta, tak žánru, nebo období (80’s, 90’s). Potřebný software je dostupný pro počítače i smartphony. Služba odstartovala v roce 2008 ve Švédsku. V září minulého roku měl přibližně 10 milionů uživatelů, platících bylo asi 750.000. V Česku Spotify opět není dostupné.