Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Google vs. Facebook: Čí šéf si žije líp?

Autor: Jan Jedlička, INT, Krvs - 
25. ledna 2011
06:00

Oba tito pánové jsou jedněmi z nejvlivnějších lidí na poli internetu. Page založil již v roce 1998 Google, Zuckerberg zrealizoval během studií na Harvardu geniální nápad Facebook. V užívání si miliardářského života se oba podstatně liší. Jejich představení přinesl server Bild.de.

Larry Page (37)

Budoucí zakladatel internetového titána Googlu a miliardář Larry Page se narodil v Michiganu. Zálibu v počítačových technologiích v něm již odmala pěstovali jeho rodiče, oba totiž o výpočetní technice učili na tamější univerzitě. Traduje se legenda, že Page si dokonce v mládí postavil tiskárnu z kostiček Lega.

"V našem domě byl vždy neuvěřitelně šílený mix počítačových dílů a různých časopisů," řekl Page v jednom rozhovoru. Bylo mu dvanáct let, když si stanovil svůj osobní cíl jednou vynalézat veliké věci. Existuje mnoho dětí, které projevují zájem o počítače. Ale kterému z nich se podaří stát se "Králem vyhledávání" s odhadovaným jměním ve výši 17,5 miliard amerických dolarů (314,5 mld. Kč)?

Miliardář s platem jeden dolar ročně

Page i jeho kolega Sergey Brin, se kterým Google založil, jsou plaší miliardáři bez jakéhokoliv skandálu na triku. Mediálně nejsou příliš známí krom toho, že mají směšné platy – 1 dolar ročně. Avšak jejich příjmy pramení právě z vlastnictví většiny společnosti, čímž se z nich stávají miliardáři.

Larry Page je posedlý zelenými technologiemi, tudíž firma investuje ve velkém do větrné energie i elektrických vozidel. I jeho obří sídlo na pozemku o rozloze 1800 m2 v Palo Alto (Kalifornie) je postavené v duchu přívětivosti k životnímu prostředí.

Zakladatel Googlu Page vlastní i téměř 60 metrů dlouhou luxusní jachtu za 45 milionů dolarů (808 milionů Kč), kterou pokřtil jménem „Sense“ (Smysl). Na palubě je 10 kabin, jejichž vybavení navrhoval špičkový designér Philippe Starck. Nechybí ani vířivka nebo přistávací plocha pro vrtulník. O miliardáře a jeho rodinu se stará čtrnáctičlenná posádka

O Googlu

Společnost Google je bez debat v oblasti internetu jednou z nejvlivnějších. Již dávno nejde pouze o vyhledávač. Google nabízí své mapy, email, překladač, operační systém Android, prohlížeč Chrome, vlastní YouTube a mnoho dalšího. Google v roce 1998 založili Larry Page a Sergey Brin, kteří si v roce 2001 najali Erica Schmidta, aby se stal jejím ředitelem.

Situace však se začátkem roku 2011 nabrala jiný směr. „Dennodenní dohled dospělých nad Googlem již není potřeba,“ napsal Schmidt na Twitteru a Page se 4. dubna stane generálním ředitelem Googlu.

Mark Zuckerberg (26)

Zuckerberg vyrůstal ve státě New York, oba jeho rodiče jsou lékaři - matka psycholožka, otec zubař. Již od dětství se věnoval programování - pro svého tátu vytvořil interní komunikační pracovní síť, kterou pojmenoval ZuckNet. Stejně tak se věnoval i výrobě počítačových her.

Ačkoliv to mnoho lidí neví, Mark mluví kromě angličtiny i francouzsky, hebrejsky, latinsky a klasickou řečtinou. V současnosti studuje mandarínskou čínštinu. Pokud vás někdy zajímalo, proč je dominantní barva Facebooku modrá, je to kvůli Zuckerbergově barvosleposti (nerozeznává červenou a zelenou barvu).

Z Harvardu do světa tvrdého byznysu

Generální ředitel a zakladatel Facebooku Zuckerberg se dle amerického časopisu "Time " stal osobností roku 2010. Amerika mu v podstatě leží u nohou. Jen za čtyři roky se dostal na 35. příčku žebříčku nejbohatších Američanů sestavovaný prestižním časopisem Forbes.

Facebook i přes bleskurychlý růst nabízí stále více a více funkcí zdarma bez větších chyb. Uživatelé na stránce tráví pořád delší dobu a jejich počet taktéž neustále roste. Lidé Facebook nenavštěvují jen na počítači, ale také z mobilního telefonu.

Bez luxusu žije v pronájmu

Kudrnáč Mark Zuckerberg se nejlépe cítí v džínách a obyčejném tričku, obleky pro něj nejsou. Žije si pohodovým a skromným životem bez panského sídla i luxusního auta, jak ukázal v show Oprah Winfrey. Bydlí stejně jako Page v Palo Altu v Kalifornii ale s tím rozdílem, že dům má pouze pronajatý. Mark navíc, jak sám tvrdí, tráví až 16 hodin v centrále Facebooku.

Dům sousedů od něj dělí jen pár metrů, jak bývá v Americe zvykem, interiér se dá označit za téměř spartánský. Žádný luxus ani okázalost tu nenajdete. Jen v kuchyni má Mark velký jídelní stůl a kůží čalouněné židle, aby udělal trochu dojem.

Akcie Facebooku půjdou na burzu

Jeho společnost Facebook se chystá k IPO – veřejné nabídce svých akcií. Dle analytiků k tomu dojde až v roce 2012 a o akcie Facebooku bude veliký zájem. Nepořídí si je však (kvůli ceně) každý. Zuckerbergovo vlastní jmění se odhaduje na 170 miliard Kč, ale on nadále zůstává skromný a nežije v přepychu.

Facebook je nejmladší a zároveň nejrychleji rostoucí internetová společnost na světě. Společnost byla založena v roce 2004 jako studentský projekt na Harvardské univerzitě. V současnosti má celosvětově více než 500 milionů uživatelů. Ochranná známka "Facebook", má cenu 41 miliard dolarů (736 mld. Kč).

jindraa ( 25. ledna 2011 17:31 )

Auuuuuuuuuuu. Teda Noro, ty opravdu nekdy perlis. Nikomu do tvare neplivnes, naopak, budes ji klidne vytirat na zachode i zadek, aby jsi o sve miusto neprisla, protoze jinak z tebe bude bezdomovec a ani tvi partaci bezdomovci te nebudou chtit. Takze dal sni svuj sen o prepychu a bohatstvi a vecer si nezapomen dat studenou sprchu.....

Shelby16 ( 25. ledna 2011 16:20 )

Každopádně své manažérce při odchodu plivnu do tváře, za to, že mi nedala prostor k seberealizaci a k profesnímu růstu !!

Shelby16 ( 25. ledna 2011 16:16 )

než Facebook a Google mám také šanci stát se miliardářkou a potom budu moci podat výpověď v hypermarketu za 8.200,- Kč měsíčně

zuzkauzlova ( 25. ledna 2011 11:10 )

Pokud vim, tak chodil na Harvard. Ne na Harward...

Zobrazit celou diskusi