Apple iPad

Pro okolní svět naprosto revoluční zařízení. Pro většinu Čechů jen smutné očekávání, kdy se konečně začne prodávat i u nás. Stalo se tomu tak až s desetiměsíčním zpožděním v prosinci. IPad je zařízení, díky němuž se kdekoliv podíváte pohodlně na internet nebo zhlédnete film, zkontrolujete emaily, projedete kalendář, přečtete knížku... výčet by byl dlouhý. Navíc vše pohodlně na obrazovce s úhlopříčkou 25cm.

iPad
Autor: Apple Inc.
V zařízení typu iPad – takzvaný tablet PC – vidí svou budoucnost i mnozí vydavatelé tiskovin. Namísto papírového výtisku novin nebo časopisu si ho čtenář jednoduše koupí do přenosného tabletu. "Digitální tisk" by měl být i podstatně levnější, protože se ušetří velká část nákladů. Mrzí absence USB konektoru nebo foťáku, ale je to první generace. Všechno se časem vychytá. Jako jedno ze zařízení, které podstatným způsobem ovlivní budoucnost světa, ho musíme hodnotit jako jasnou vychytávku.

konzole
Autor: Microsoft

Microsoft Kinect vs. Sony Playstation 3 Move

U herních konzolí digitální svět nalezl až v roce 2010 jasný trend – ovládání pohybem. Někdo může namítat, že Wii od Nintenda už o své fanoušky bojuje čtyři roky, ale teprve firmy Sony a hlavně Microsoft tento způsob hraní dotáhly na novou úroveň. Sony vsadilo na ovládač podobně jako Wii. Jen ho technologicky vyšperkovalo, tudíž je podstatně přesnější. Graficky srovnávat hry Nintenda a Playstationu je jako srovnávat kvalitu VHS obrazu a Blu-ray...

playstation
Autor: sony
Jenže i Sony je v tomto souboji s Microsoftem tím poraženým. U Kinectu totiž vůbec žádný ovladač nepotřebujete, je to vaše tělo. Běžíte? Běží i vaše herní postava. Tancujete? Tancuje i vaše herní postava. Je to snadné a přitom geniální. PS 3 Move nemůžeme hodnotit jako průšvih roku, ale jasnou vychytávkou je v této herní oblasti Kinect!

Smartphony

Má je stále více lidí: chytré telefony s operačním systémem. Nejsou již pouze výsadou manažerů nebo snobských zbohatlíků. Nikdo se asi neshodne, zda je nejlepší systém iOS od Apple, Mobilní Windows 7, Android nebo některý další. Hodně záleží na samotném uživateli, jaký způsob obsluhy mu nejvíce vyhovuje. Zarytý "iphonista" vám vysvětlí, že všechny nedostatky Applu jsou naopak jeho přednosti a to, co iPhone vůbec nemá, vlastně nikdo nepotřebuje.

Každopádně chytré telefony si mezi sebou nasazují velice vysokou laťku a konkurenční boj funguje jedna báseň. Jeden přijde s revolučně detailním displejem, jiný s inovativním způsobem SMS zpráv. Nejtvrdší boj se přirozeně vede na poli aplikací, které jsou hlavní tažnou silou smartphonů. Těmi si uživatel své zařízení přizpůsobí na míru. Nelze vybrat ten nejlepší smartphone. V magazínu T3 je to Desire od HTC, německý server Bild.de považuje za nejlepší Galaxy S od Samsungu. Blesk.cz hodnotí kladně obecný rozmach smartphonů, které posouvají možnosti mobilních telefonů stále dál.

Samsung UE40c6510
Autor: www.samsung.com
Domácí 3D zábava

Minulou zimu nastartoval Avatar Jamese Camerona neskutečný hlad po všem s magickou značkou 3D. Filmaři najednou uvažovali, zda své nové dílo natočit dvěma kamerami a divákovi tak poskytnout úplně nový zážitek sledování. Na jaře na trh dorazily i televize se schopností zobrazovat 3D. Hysterická touha po 3D začala. Avšak bublina postupně splaskává.

Nevycházejí filmy na Blu-ray ve 3D, o vysílání si také můžeme nechat zdát, všechna 3D zařízení jsou poměrně dost drahá a hlavně nutí nosit brýle. Navíc 3D efekt na televizi s „pouze“ metrovou úhlopříčkou je poměrně nudný. Kamer nebo foťáků zaznamenávajících ve 3D je také žalostně málo. Výsledek? 3D v kině rozhodně ano. Doma? Několik let si ještě budeme muset počkat, koupě 3D televizoru vám v současnosti v podstatě nic nepřinese. Pokus o zakořenění 3D zábavy do domácností je jasným průšvihem roku.

Facebook a soukromí

Po pravdě řečeno Facebook byl, je a bude v otázce soukromí jedním z největších průšvihů internetu. A této nálepky se už nezbaví. Problémem je, že Facebook tento průšvih ještě více prohlubuje. Jeho snahou je stát se totální dominantou celého internetu. Spojil se s MySpace (pohltil ho), chce vytvořit i vlastní e-mail, tlačítko „líbí se mi“ vidíte v podstatě na každé internetové stránce. Avšak chyba neleží pouze na bedrech samotného Facebooku.

zuckerberg
Autor: ČTK

Viníky jsou hlavně samotní uživatelé, kteří ve své naivnosti a hlouposti o sobě na sociální sítí vyzvoní vše. Bez zabezpečení profilu si jejich osobní data čte kdokoliv cizí. S rozjetím služby „Místa“ už o vás na internetu budou vaši „přátelé“ vědět opravdu všechno. Tedy nejen to, co právě děláte nebo „se vám honí hlavou“, ale i kde právě jste. Facebook = průšvih!

Obecná gramotnost o bezpečnosti na internetu

Možná to zní absurdně, ale ve výčtu průšvihů roku, který sestavila CNN, je i hacknutí účtů na několika serverech zabývajících se technikou (Gizmodo, Kotaku)! Hackři získali 1.3 milionů hesel k tamějším účtům. To je už samo o sobě pořádný průšvih. Ale o to horší je ještě samotná příčina.

Nejčastěji používaným heslem bylo totiž „12345“ nebo „qwertz“... tomu se říká zabezpečení. Nedostatečná internetová gramotnost není (stejně jako v případě Facebooku) pouze průšvihem roku 2010. V příští ročence se pravděpodobně objeví znovu.

Google Street View

Služba Googlu, díky které si můžete prohlédnout různá místa na světě rovnou z ulice, funguje již od roku 2007. V Česku se fotily ulice Prahy a částečně některých dalších měst na podzim roku 2009. Google tento rok začal sbírat data z JAR, Německa a dokonce i Slovenska. Obzvláště pobouřené reakce měli na tuto novinku západní sousedé - Němci. Ti si prosadili možnost, že některé domy budou (na přání) ve Street View překryty neidentifikovatelnou mazaninou.

Pekny pohled na poprsi
Autor: google maps

Kuriózní fotografie ze Street View však dále plní internet - lidé v komických, trapných nebo smutných situacích, nerozmazané tváře, slečny s vyzývavými výstřihy atd. Google tento rok čelil i žalobě za krádež dat z osobních počítačů přes nezabezpečené Wifi sítě. Finanční pokutě se nakonec vyhl. Street View je, nutno konstatovat, vychytávka i průšvih zároveň.