Control přináší příběh Jesse Faden, mladé ženy, která dlouhých 17 let hledá bratra Dylana. Ten záhadně zmizel ve městečku Ordinary během nadpřirozených a lidskou myslí nepochopitelných událostí. Pátrání po sourozenci ji nakonec přivede do Úřadu pro kontrolu paranormálních jevů. V jeho ústředí nazvaném Nejstarší dům se však stane něco, co by nečekala ani v nejšílenější noční můře.

Ředitelkou snadno a rychle

Úřad ovládla záhadná entita, kterou Jesse pojmenuje po zvuku, který vydává, jako Sykot. Pod jeho vlivem jsou zaměstnanci agresivní a napadají všechny neproměněné kolegy. Po sledu bizarních událostí se Jesse překvapivě stává ředitelkou úřadu. Je jen na ní, aby Sykot zastavila a zároveň zjistila, co se stalo s Dylanem. Jak brzy zjistí, do jeho zmizení je namočen právě úřad, kterému nyní velí.

Control pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Více z příběhu neprozradím, protože jde o jeden z největších taháků Control. Je zahalen oparem tajemství, které odkrývá postupně až do samotného konce hry. Jednoduše mi učaroval. Druhým tahounem hry je samotná akce, která kombinuje přestřelky a používání nadpřirozených schopností. Jesse dostane do ruky jednu jedinou zbraň. Ta je však neskutečně variabilní.

Jedna zbraň vládne všem

Pomocí různých módů z ní totiž můžete udělat pistoli, brokovnici, samopal, kuš nebo raketomet. Zbraň lze navíc upgradovat mnoha způsoby, takže se její schopnosti postupem času zvyšují a násobí. K tomu Jesse získá celou řadu nadpřirozených schopností. Od telekineze, přes ovládání myslí nepřátel, které lze obrátit proti ostatním protivníkům, až po levitaci. Získat lze i štít a rychlé úskoky.

Control pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Za vyzdvižení stojí i systém munice a zdravení. Náboje sbírat nebudete. Tajemná zbraň se po čase nepoužívání opět sama nabije. Systém zdravení je oproti tomu hodně originální. Nenarazíte na žádné lékárničky a samo se také nedoplňuje. Zdraví vypadává po zásazích přímo z nepřátel, takže ho musíte stihnout posbírat, než s vámi bude amen. Mnohdy i dříve, než nepřátele zlikvidujete úplně.

Typičtí Remedy

Souboje jsou akční a napínavé. Stejně tak explorace prostředí. Jakmile budete odhalovat jedno tajemství za druhým, pouštět si pořady v TV a číst poznámky, všimnete si typického rukopisu vývojářů ze slavného finského studia Remedy. Právě to stálo za legendárními videohrami jako Max Payne 1 & 2, Alan Wake a Alan Wake’s American Nightmare nebo neprávem podceňovaným titulem Quantrum Break.

Control pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Control je viditelně jejich návratem na herní výslunní. Oproti předchozím dílům vývojářů je však novinka výrazně jiná. Není totiž lineární a nabízí otevřenější svět ve stylu subžánru metroidvania. Jak během hraní získáváte nové schopnosti a přístupové karty, dostanete se do předtím nedostupných prostor. Odemykáte navíc záchytné body, mezi nimiž lze cestovat. Na nich posílíte díky RPG prvkům i samotnou Jesse.

Životnost potěšila

Obtížnost je výzvou a hlavní mise zaberou přibližně 12 hodin ke splnění. Hra toho však nabízí mnohem více. Kromě náhodných událostí to jsou především vedlejší úkoly, které často odhalí víc ze samotného příběhu. Pokud budete tedy chtít odhaliv v Control co nejvíce tajemství, strávíte u hry klidně 20 hodin nebo i déle. A to je na poměry akčního titulu služná životnost. Já sám si hru navíc rád později zopakuji.

Control pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Protivníků ovládaných Sykotem je celá řada. Od klasických vojáků, přes levitující kreatury, obrněné těžkooděnce až po bossy. Vaším největším nepřítelem však bude mapa. Takhle špatně zpracovaná – to se fakt jen tak nevidí. Mapovat má trojrozměrné prostředí až překvapivě členitého prostředí. Jenže je pouze 2D a rozeznat, co je nahoře a dole, je vážně problém i pro zkušeného pařana.

Problémová mapa

K tomu občas vypadává a celkově je cokoliv, jen ne přehledná. Vizuálně je Control pěkná hra. Prostředí Nejstaršího domu je rozmanité a rozhodně se v něm nenacházejí jen kanceláře a chodby. Modely hlavních postav jsou detailní. U těch vedlejších je to horší, protože mají viditelně méně polygonů. Control běží na PS4 Pro většinou plynule. Jen u těch největších mel, jsem si všiml zpomalení frameratu.

Fotogalerie
76 fotografií

Nejde však o nic hrozného. Jednou mi také vypadl zvuk, ale opět šlo o maličkost. Control je celkově hotové veledílo, které by si neměli opravdoví hráči v žádném případě nechat ujít. Pokud si navíc hovíte v seriálech jako Stranger Things, Twin Peaks nebo Akta X, budete nadšeni z příběhu. Remedy s Control potvrdili svůj status jednoho z nejlepších vývojářských studií současnosti. Smekám.

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Bombastická videohra se vším všudy
Přestřelky i nadpřirozené schopnosti
Výborný příběh a hustá atmosféra
Zajímavé prostředí plné psychedelických výjevů
Vizuálně pěkné
Typický rukopis vývojářů

Minusy:
Chaotická mapa
Pár technických neduhů

Infobox
Datum vydání: 27. srpen 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1499 Kč
Výrobce: Remedy Entertainment
Vydavatel: 505 Games
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry