Pokud něčí vážné prohlášení nahrajete třeba na diktafon, je to jasný důkaz. Ten člověk to prostě prohlásil a basta! Brzy se to nejspíše změní, inženýři z Adobe totiž došli do stádia, kdy poměrně obstojně dokážou syntetizovat libovolný hlas.

Firma se se svou novinkou pochlubila v prototypu nového programu VoCo na výroční konferenci MAX. VoCo již někteří přejmenovali na „Photoshop pro zvuk,“ což je docela trefné označení, protože zatímco ve skutečném Photoshopu realitu ohýbáte pomocí retušovacích štětců, v případě VoCo můžete to samé udělat s hlasem.

Při jedné z demonstrací na videu výše tak třeba přednášející zcela přeskládá hlasovou nahrávku mluvčího. Software ji totiž převedl na text a zvukař pak tedy přímo pracuje s textem. Pokud byste do mikrofonu řekli třeba: „Dnes je pátek a já musím do práce,“ zvukař tuto větu uvidí a může slova přeskládat třeba na: „Musím jít do práce, je pátek.“ Software následně vygeneruje novou zvukovou stopu, která bude znít docela přirozeně. Jedná se tedy o zcela nový způsob práce s hlasovými nahrávkami.

Jenže tím to zdaleka nekončí. VoCo si totiž umí na základě nahrávky vytvořit profil mluvčího, kterému pak může zvukař vložit do úst i zcela jiná a nebezpečnější slova, třeba: „Nemám rád svého šéfa, tak dnes nepůjdu do práce.“

Pokud se podobné a tak trochu kouzelné funkce v dohledné době objeví v běžných komerčních produktech Adobe – v balíku Creative Cloud, zvuková nahrávka přestane být věrohodným důkazem. Z toho leckoho zamrazí.